Četiri zablude koje se tiču bezbjednog “surfovanja” na internetu!

Mnogi internet pregledači imaju opciju za „privatno surfovanje“, na Google Chrome se ona zove Incognito mode, dok na Mozilla Firefox ona nosi naziv Private Browsing.

Iako one pomažu da prikrijete donekle vašu aktivnost od drugih ljudi, one vas ne čine nevidljivim!

Zato je Mozilla Firefox riješila da pojasni svojim korisnicima šta znači Private Browsing, te je ta kompanija odlučna da razbije zablude o istim.

Prvi mit

Private Browsing opcija vas čini anonimnim na internetu. Realnost je ipak drugačija, pošto ona ne maskira vaš identitet ili aktivnost. Internet stranice i provajderi mogu da prikupe informacije i podatke o vašim posjetama, čak i kada niste prijavljeni. Ukoliko koristite računar sa posla, vaša kompanija može da nadgleda svaku stranicu koju posjetite. Ako kojim slučajem surfujete od kuće, vaša internet provajder ima pristup vašoj istoriji.

Drugi mit

Private Browsing otklanja svaki trag vaše aktivnosti iz računara. Ta opcija funkcioniše tako što vam dozvoljava da pretražujete bez da se čuvaju šifre, kolačići (cookies), istorija u privatnom režimu. Ukoliko skinete neku datoteku preko vašeg internet pregledača, ona će ostati na vašem računaru, ali se neće pojaviti u istoriji preuzimanja FireFox programa/aplikacije. Ako sačuvate/obilježite (Bookmarks) neku stranicu u ovom režimu, ona će ostati na vašoj listi.

Treći mit

Private Browsing ne prikazuje istoriju pretraživanja. Ona po osnovnim podešavanjima, pokazuje svaki posjećen ili sačuvan sajt kada krenete da kucate u traku za internet adresu. Te stranice su sačuvane dok se gledali šta ima na internetu na normalnom režimu, ukoliko ne želite da dobijate sugestije, možete da ih ugasite tako što uđete u podešavanja, potom u Privacy and Security > Address Bar.

Četvrti mit

Private Browsing će zaštiti od malvera, antivirusa i drugih „štetočina“. Ovaj režim vas ne štiti od malvera, ukoliko sumnjate da je vaš uređaj zaražen istim, pokrenite skeniranje na antivirusu.

(Mondo.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.