Centar za obrazovanje odraslih školuje nedostajući kadar

U Centru za obrazovanje odraslih u Bijeljini, u 16. generaciji, školuje se oko 200 polaznika na više stručnih smjerova. Od samog osnivanja ove obrazovne ustanove najveće je interesovanje kandidata za sticanje medicinskih zvanja, a u novije vreme i za zanimanja vozača, kuvara i za zanate metalske struke.

Renata Đinić je ubrzo po završetku srednje ekonomske škole ponovo sjela u školsku klupu. Zbog boljih plata i lakšeg zaposlenja planira da kao medicinska sestra posao potraži u inostranstvu.

– Završila sam ekonomsku školu. Željela sam da upišem medicinsku, ali nisam imala dovoljan broj bodova. S obzirom na relativno mali broj učenika koji mogu da se upišu na ovaj smjer, nisam imala šanse – kaže Đinićeva.

Napominje da joj je prekvalifikacija bila jedini način da dođe do diplome. Te da će, čim završi, aplicirati za posao medicinske sestre u Njemačkoj, jer je tamo velika potražnja za tim kadrom.

I Nikolina Tešnjak se nada da će joj zvanje medicinske sestre pomoći da lakše i brže nađe posao.

– Mnogi  za prekvalifikaciju misle da je lako završiti, ali nije. Mora se učiti, jer džaba papir ako ne znate da radite posao. A poslodavci traže obučene i iskusne radnike – kaže Nikolina.

Budućim medicinskim radnicima je, osim teorijskih znanja koja stiču na predavanjima u Centru za obrazovanje odraslih, organizovana i praktična nastava.

Praktična nastava se održava u bolnici “Sveti Vračevi”

Dr Ranko Savić pojašnjava da se praktična nastava održava u bijeljinskoj bolnici “Sveti Vračevi” u trajanju od 3 mjeseca, po planu i programu za medicinske tehničare.

Sticanjem dodatnih znanja povećavaju se šanse za pronalaženje radnog mjesta, zbog čega se veći broj kandidata opredjeljuje za dodatno školovanje u srodnim oblastima. Posljednjih nekoliko godina sve su traženiji profesionalni vozači na stranom, ali i na domaćem tržištu rada. Pa se veliki broj mlađih ljudi odlučuje za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju u ovoj oblasti.

Mašinski tehničar za motore i motorna vozila Nemanja Čuturić polaznik je Centra, kako bi položio državni ispit i dobio potrebnu licencu.

– Zaposlen sam, ali bez ovog papira ne mogu. Vozač je profesija za koju sam se opredijelio, pa sam spreman da se usavršavam koliko god mogu – naglašava mladić.

Centar za obrazovanje odraslih u Bijeljini jedna je od 20-ak ovakvih ustanova u Srpskoj koje imaju licencirane programe stručnog usavršavanja, a radi već 9 godina.

Sekretar Centra za obrazovanje odraslih Goran Poletan naglašava da su sve diplome koje se steknu u ustanovi Centar za obrazovanje odraslih Bijeljina verifikovane od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS, Zavoda za obrazovanje odraslih i priznate su širom Evrope.

– Svi polaznici koji dobiju našu diplomu su stručno osposobljeni da adekvatno konkurišu na tržištu rada, kako u RS, tako i BiH, regionu, ali i širom Evrope – naglašava Poletan.

Novo zvanje za godinu dana

Većina programa stručnog usavršavanja i sticanje prvog zvanja traje godinu dana, dok se prekvalifikacije mogu završiti i za 10 mjeseci.

Na području Bijeljine, Ugljevika i Lopara 11.589 lica aktivno traži posao. Među nezaposlenima je najviše kvalifikovanih radnika i sa srednjom stručnom spremom. Mnogi od njih spas vide u dokvalifikaciji i prekvalifikaciji za zanimanja koja su potrebna privredi i tržištu rada, u građevinskom i zdravstvenom sektoru, prije svega u zemljama Evropske unije ili Skandinavije.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *