Budžet Bijeljine usvojen sa manjim korekcijama i amandmanima /VIDEO/

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da je danas usvojeni gradski budžet za narednu godinu od 68.500.000 KM u interesu sugrađana, sa manjim korekcijama i amandmanima.

On je rekao da su tim amandmanima obezbijeđena sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje, sport, za Udruženje privrednika, samozapošljavanje mladih, te za dio privrednika koji se nalaze u Ulici Stefana Dečanskog, na takozvanom koridoru, jer su u prethodnih nekoliko mjeseci ugroženi i zbog radova u ovoj ulici ne mogu da pristupe svojim objektima.

“Amandmanima smo riješili i niz zahtjeva i prijedloga ispred mjesnih zajednica te uvrstili u budžet od izgradnje dječijih igrališta do različitih objekata, biciklističkih staza, uređenje plaže u Amajlijama, te za neke druge projekte na kojima smo insistirali i u prethodnom periodu”, rekao je Đurđević.

On je naveo i da su putem amandmana obezbijeđena značajna sredstva za škole, obrazovne i viokoobrazovne ustanove.

“Što se tiče udruženja od opšteg interesa, boračkih udruženja na teritoriji grada, takođe su obezbijeđena dodatna sredstva kroz amandmane. Tu je, naravno, i zdravstvena zaštita naših sugrađana pa smo danas donijeli zaključak da smo spremni da pomognemo Bolnici, ali i da tražimo garancije da će sredstva biti isplaćena”, rekao je Đurđević.

On je pojasnio da su i 2021. i 2022. planirali značajna sredstva za ovu ustanovu, ali ona iz Gradske uprave nikada nisu isplaćena, nego su potrošena nenamjenski.

Đurđević je naveo da je amandmanima uvedena i jedna promjena kojom se otklanja mogućnost netransparentnog realociranja sredstava, odnosno da niko ne zna šta je s koje pozicije realocirano.

“Svaka realokacija mora proći organ koji je nadležan za usvajanje budžeta, a to je Skupština grada i na taj način će se postići mnogo transparentniji rad, a sve će biti javno”, rekao je Đurđević.

Odbornik DNS-a Cvijetin Lukić rekao je da su odbornici ove stranke jutros glasali za Budžet grada, za koji kaže da je kvalitetan, ali i da se očekuje da će u ovoj godini biti dva rebalansa.

“Nastojaćemo da u rebalansu budžeta izdvojimo i sredstva za Bolnicu u Bijeljini, jer je ova ustanova zahtijevala oko 300.000 KM “, rekao je Lukić.

On je dodao da je DNS donio odluku da podrži opoziv gradonačelnika.

“Nismo imali sastanke sa Koalicijom `Dogovor za Bijeljinu`, jer grad nije u mogućnosti da funkcioniše i mnogi projekti zbog nesaradnje gradonačelnika sa skupštinskom većinom čekaju, a što nije dobro za grad”, rekao je Lukić.

Šef Kluba odbornika SDS Anka Todorović rekla je da ova stranka i PDP nisu dali podršku usvajanju budžeta jer se njime skidaju sredstva za gradonačelnika, a prebacuju na Skupštinu grada, što je Đurđević demantovao.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović je usvajanje budžeta nazvao sramnim i najavio da ove amandmane i realokacije sredstava neće poštovati.

Za njegov opoziv, rekao je, “neka se drznu da to urade i vidjeće reakciju naroda”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *