Brkić: Na radioaktivnost ispitano više od 200 uzoraka /VIDEO/

Proizvodi animalnog porijekla koji se nalaze na policama trgovinskih lanaca i drugih maloprodajnih mjesta na području bijeljinske regije u kontinuitetu su, pa tako i tokom ove godine bili su pod lupom i strogim nadzorom. Od maja ove godine u bijeljinskoj laboratoriji Instituta Doktor Vaso Butozan pomoću novog uređaja koji je nabavljen ispituje se i radioaktivnost namirnica.

Na radioaktivnost pojašnjava Brkić ispituju se sve namirnice animalnog porijekla, poput mlijeka, mesa, mesnih prerađevina.

Od mjeseca maja pa do kraja ove godine novi aparat i stručni laboranti ispitali su više od 200 uzoraka na radioaktivnost, što je na zadovoljavajućem nivou s obzirom da se to ranije nije radilo u našim laboratorijama napominje Brkić.Govoreći o ispitivanju radioaktivnosti namirnica on podsjeća i na trenutno aktuelnu priču o Trgovskoj gori i eventualnom odlaganju radioaktivnog otpada na toj lokaciji.

Osim namirnica iz uvoza kontrolama su jednako podređeni i oni iz domaće proizvodnje. Po pitanju mikrobiloške ispravnosti hrane koja se nalazi u prometu stanje je zadovoljavajuće ocjenjuje Brkić.

Ono što je sigurno, najčešće do kvarljivost namirnica dolazi prilikom neadekvatnog i nepropisnog skladištenja. Prilikom kupovine namirnica savjetuju stručnjaci građanima da obrate pažnju na rokove upotrebe, ali i na sam izgled proizvoda, koji već na prvi pogled ukoliko nešto nije kako bi trebalo biti ukazuje da ta namirnica nije za konzum.

Naša je misija da ispitamo i iskontrolišemo namirnice na sve ono što bi moglo štetno uticati na zdravlje ljudi, naglašava Brkić.

Podsjetimo, u ovoj godini Laboratorija instituta Dr. Vaso Butozan u Bijeljini preseljena je iz Račanske ulice u nove opremljene laboratorijske prostorije u Industrijkoj zoni dva u ovom gradu. Uz veći prostor poboljšani su i uslovi rada, kažu zaposleni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *