Božić: Simpatizeri Petrovića i SDS prave probleme na biračkim mjestima

Zbog javnog poziva gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića i SDS-a da prave opstrukcije u vezi sa okretanjem glasačkih kabina svi akreditovani posmatrači predloženi od strane simpatizera Petrovića i SDS-a od jutros prave problem na biračkim mjestima članovima i predsjednicima biračkih odbora, izjavila je Srni predsjednik Komisije za opoziv Dijana Savić Božić.

“Posmatrači ometaju članove ispred njihovih političkih subjekata, fizički prave problem i to je ono što rješavamo sad”, kaže Božićeva.

Prema njenim riječima, na svakom biračkom mjestu je problem sa kojim od 6.00 časova pokušava da se izbori sedam članova Komisije.

Na pitanje da li je reagovala policija, Božićeva kaže da za sada nije.

“Policija će reagovati kada ja dam nalog za procesuiranje, što će vjerovatno biti uskoro, ukoliko se ne uradi onako kako je rečeno”, najavila je ona.

Božićeva je istakla da ne postoji dilema u Izbornom zakonu Republike Srpske i Pravilniku o sprovođenju opoziva gdje treba da bude okrenuta kabina.

Građani Bijeljine danas na referendumu odlučuju o opozivu gradonačelnika Petrovića, pravo glasa ima oko 112.000 birača, a na vrijeme u 7.00 časova zbog opstrukcije simpatizera Petrovića i SDS-a nisu otvorena sva biračka mjesta kojih ima 183.

Referendumsko pitanje glasi “Da li ste za opoziv /smjenu/ gradonačelnika grada Bijeljine Ljubiše Petrovića”, a glasa se “za” opoziv ili “protiv” opoziva.

Referendum u Bijeljini je prvi koji se održava u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Potvrdu rezultata daje Repubička izborna komisija, a ako opoziv prođe – Centralna izborna komisija BiH odlučuje o datumu vanrednih izbora za gradonačelnika Bijeljine.

Opoziv gradonačelnika, koji je iz SDS-a, pokrenulo je 25 odbornika Skupštine grada 8. februara, a podržava ga široka Narodna koalicija “Pokrenimo Bijeljinu”, predvođena SNSD-om.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *