Božić: Bez obzira na pritiske komisija nastavlja rad

Komisija za sprovođenje opoziva gradonačelnika grada Bijeljine nastaviće da vrši svoje obaveze i ovlašćenja bez obzira na sve pritiske, izjavila je danas Srni predsjednik Komisije Dijana Savić Božić.

“Postupak opoziva sprovešćemo na zakonit i transparentan način, obezbjeđujući svim građanima da iskoriste svoje pravo na slobodne i fer izbore”, poručila je Božićeva u reagovanju na dvije krivične prijave protiv nje koje je najavio gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Prema njenim riječima, simptomatično je da je pozivaju na eventualno kršenje određenih zakonskih odredbi kao predsjednika Gradske izborne komisije u momentu kada je imenovana za predsjednika Komisije za sprovođenje opoziva gradonačelnika grada Bijeljine.

“Prepustiću javnosti da procijeni da li je to vršenje pritiska na rad Komisije za sprovođenje opoziva gradonačelnika grada Bijeljine ili ukazivanje na eventualne propuste Gradske izborne komisije Bijeljina”, navela je Božićeva, koja je univerzitetski profesor Ustavnog i međunarodnog prava.

Ona je istakla da je više puta nagrađivana kao predsjednik Izborne komisije, a od gradonačelnika Bijeljine, podnosioca krivične prijave, više puta je pohvaljena u medijima kao nezavisna i nepristrasna u provođenju izbornog procesa.

Bez obzira na sve, kaže, detaljno će saslušati izjavu medijima diplomiranog pravnika i ljekara. “Svakako uvijek ostavljam prostora da naučim nešto novo, a nadležnim organima koji su za to ovlašteni po zakonu prepuštam da rade svoj posao i utvrde osnovanost navoda /savjetnik gradonačelika Miodrag/ Bešlića i Petrovića”, rekla je Božićeva.

Ona dodala i da Komisija za sprovođenje opoziva gradonačelnika poziv za žrijebanje ne dostavlja gradonačelniku kao pojedincu, koji je ujedno zainteresovana strana u postupku opoziva, nego političkim subjektima.

“Prepustićemo nadležnim organima da vode postupak po krivičnoj prijavi Petrovića, ali mislim da i Komisiji za za sprovođenje opoziva gradonačelnika grada Bijeljine treba prepustiti da radi svoj posao za koji je ovlaštena po zakonskim i podzakonskim propisima”, ocijenila je Božićeva.

Ona je navela da su obaveze i ovlašćenja Komisije predviđena Izbornim zakonom BiH, Izbornim zakonom Republike Srpske, Pravilnikom o načinu sprovođenja opoziva gradnačelnika grada, uputama Republičke izborne komisije i svakako Odluke Skupštine Bijeljina kojom je pokrenut opoziv gradonačelnika grada Bijeljine.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović izjavio je danas da je Gradska uprava podnijela dvije krivične prijave protiv predsjednika Gradske izborne komisije /GIK/ Dijane Savić Božić, koja je na čelu Komisije za sprovođenje opoziva gradonačelika.

Petrović je naveo da su prijave podnesene zbog osnova sumnje da su počinjena krivična djela falsifikovanje dokumenata i zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *