Bolnica u znaku trudnica – Dan otvorenih vrata za buduće majke

Bolnica “Sveti vračevi” Bijeljina organizovala je Dan otvorenih vrata za trudnice, a vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Mikajlo Lazić istakao je da je želja svih zaposlenih da trudnicama iskustvo rađanja novog života, koje je najljepši čin, prođe bez straha.

Lazić je na prijemu za oko 40 trudnica, koje su danas imale priliku da se upoznaju o svim fazama porođaja, ali i sa osobljem koje će im u tome pomoći, rekao da je dosta neizvjesnosti prije porođaja, naročito kod prvorotki.

“Želja je da im na ovaj način pomognemo da se oslobode straha i saznaju sve što ih zanima, da im iskustvo rađanja novog života prođe što bezbolnije. Omogućili smo im i da biraju koga žele da prisustvuje porođaju. To najčešće bude suprug, ali može biti bilo koja osoba koju trudnica odabere. Potrebno je poslati zahtjev i u roku od 24 časa dobija se odobrenje. Ova procedura je potpuno besplatna”, rekao je Lazić novinarima.

Dan otvorenih vrata daje mogućnost trudnicama u posljednjem trimestru da se upoznaju sa osobljem – babicama, ali i prostorom u kojem će boraviti neposredno prije i nakon porođaja.

Trudnicama su pružene osnovne informacije o karakteristikama porođaja, a upoznate su i o cjelokupnom procesu prijave djeteta u matičnu knjigu rođenih, što mogu da završe u porodilištu, zahvaljujući projektu “E-bebe”.

Novosađanka Milica Gotovac, koja se udala i živi u Bijeljini i u sedmom je mjesecu trudnoće, rekla je da je puna pozitivnih utisaka iz bijeljinske bolnice, da je oduševljena higijenom i srdačnošću osoblja, a najviše time što se potencira dojenje.

“To mi je predivno. Iznenađena sam da u Bolnici ima i nutricionista i da se toliko vodi računa o ishrani. Bilo mi je veoma korisno i prepuna sam utisaka. Svim trudnicama preporučujem da se prijave i dođu na Dan otvorenih vrata”, istakla je Gotovac.

Jelena Đokić, koja čeka četvrtu bebu, rekla da je da su ovake manifestacije veoma korisne za buduće majke.

“Mnogo bi mi značilo da mi je ovo bilo pristupačno u prvoj trudnoći jer sve trudnice imaju neku dozu straha od nepoznatog i od porođaja. Kada se upoznamo sa osobljem i ljekarima sve je drugačije, kada ugledamo poznato lice i u njih imamo povjerenja”, navela je Đokićeva.

Načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Milivoje Pelemiš rekao je da trudnice često nisu dovoljno informisane.

“Cilj je da se trudnice upoznaju sa osobljem i ambijentom u kojem će se porađati, da ih provedemo kroz porodilište, pokažemo porođajne sale, odjeljenje gdje će biti nakon porođaja sa bebama. Cilj je i da odagnamo strah i odgovorimo na sva pitanja i nedoumice koje postoje kod trudnica. Za ovu manifestaciju najodgovornija je pomoćnik direktora Nela Mitrović koja nam je pružila bezrezervnu podršku i da nije bilo nje, danas ovo ne bi izgledalo ovako”, istakao je Pelemiš.

Današnjem prijemu za trudnice u bijeljinskoj Bolnici “Sveti vračevi” prisustvovala je pomoćnik direktora za medicinske poslove Nela Mitrović, načelnik Pedijatrije Zora Vidović, glavna sestra Bolnice Rada Simić i glavne sestre odjeljenja za ginekologiju u akušerstvo i pedijatriju Jasminka Jović i Ivana Jevtić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *