Bitka na Banj brdu vođena za opstanak srpskog naroda na Majevici i u Semberiji /VIDEO/

Bitka Vojske Republike Srpska sa muslimanskim jedinicama na Banj brdu 21. aprila 1993. godine, kada su u jednom danu poginula 33 srpska borca, vođena je za opstanak srpskog naroda na Majevici i u Semberiji, istaknuto je na konferenciji za novinare u Bijeljini pred sutrašnje obilježavanje 30 godina od tog događaja.

Ratni komandan Druge majevičke brigade pukovnik Jovica Marković istakao je da je bitka na Banj brdu odlučivala o ostanku i opstanku ratnih jedinica Vojske Republike Srpske na majevičkom ratištu i o sudbini srpskog naroda na Majevici.

Komandir Prve čete Prvog pješadijskog bataljona Druge majevičke brigade Dragan Mrkajić podsjetio je da su neprijateljske jedinice bijes iskalile na ranjenim i zarobljenim borcima, masakrirajući njihova tijela.

Rečeno je ovom prilikom i da su djeca poginulih boraca za sutrašnju akademiju pripremila prigodan program o tome kako su preživljavali te sudbonosne trenutke i kakve su emocije nosili u sebi u vrijeme stradanja njihovih očeva, ali i tokom proteklih 30 godina.

Svi znamo koliko je borba za Republiku Srpsku bila teška, koliko je natopljena krvlju da bi se odbranila ognjišta, kaže predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina.

Trideset godina od stradanja 33 srpska borca na Banj brdu biće obilježeno sutra na Gradskom groblju Pučile, a uveče u 18.00 časova biće održana svečana akademija.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *