Biografija Ratka Đurkovića – najbolji dokaz njegove odbrane

Predsjedništvo SUBNOR-a Ugljevik i SUBNOR-a Bijeljina osudilo je hapšenje majora Vojske Republike Srpske Ratka Đurkovića zbog navodne odgovornosti za ratni zločin, ističući da je njegova biografija najbolji dokaz njegove odbrane.

“Đurkovićevo ime i prezime sinonim su za ideale građanskog društva u Ugljeviku, Bijeljini, Semberiji i Majevici. Cijeli život posvetio je izgradnji uspješne zajednice zasnovane na antifašizmu, solidarnosti i toleranciji”, ističe se u saopštenju Predsjedništva SUBNOR-a Ugljevik i SUBNOR-a Bijeljina, povodom hapšenja nekadašnjeg komandanta Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske Ratka Đurkovića.

U saopštenju se naglašava da se Đurković, koji je i predsjednik ugljevičke opštinske organizacije SUBNOR-a, u ludilu devedesetih godina prošlog vijeka istakao kao veliki protivnik vjetru nacionalizma i učinio sve da se rat na ovom prostoru ne dogodi.

“Malo je ljudi u našoj regiji sa tako bogatom biografijom društvenog rada: nastavnik, odbornik, predsjednik Skupštine opštine, sekretar SiZ-a, osnivač i prvi direktor Srednjoškolskog centra… Optužnica protiv takvog čovjeka nije jasna nijednom poštenom, iskrenom rodoljubu Republike Srpske i BiH. Sigurni smo da će Ratko smoći snage da se izbori sa ovim kafkijanskim procesom. Naše udruženje, njemu, njegovoj porodici i prijateljima, pruža svu moguću podršku”, navodi se u saopštenju.

Pripadnici Sipe su, prema nalogu Tužilaštva BiH, locirali i uhapsili nekadašnjeg komandanta Prvog bataljona Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske Ratka Đurkovića zbog dešavanja u selu Tursunovo Brdo, Teočak, u opštini Ugljevik, u julu 1992. godine.

Đurković je, zajedno sa Radomirom Nedićem, nekadašnjim komandantom Prve majevičke brigade, pod istragom u predmetu Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, navode iz Tužilaštva.

Ratko Đurković rođen je 1944. godine u Donjoj Trnovi kod Ugljevika, predsjednik je SUBNOR-a ove opštine u kojoj je proveo cijeli radni vijek kao učitelj, nastavnik, direktor škole, prijeratni predsjednik Skupštine opštine Ugljevik i na drugim važnim funkcijama.

U toku odbrambenog rata bio je komandant prvog bataljona Prve majevičke brigade i načelnik štaba ove brigade.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *