Bijeljinski Osnovni sud među najefikasnijim u BiH /VIDEO/

Bijeljinski Osnovni sud je među najefikasnijim u BiH, pokazuju to podaci i statistika sudijskih normi i riješenih predmeta. U odnosu na 2015. godinu, kada je u Osnovnom sudu u Bijeljini ostvarena sudijska norma od 88,30 odsto, u protekloj 2020. godini ostvarena je sudijska norma od 112 odsto, i to pod kovid uslovima. Komunalni predmeti najviše opterećuju rad suda, a u posljednje četiri godine naplaćeno je čak 2 miliona maraka na osnovu RTV pretplate.

Kao predsjednik Suda moram biti skroman, ali istina je da ostvarujemo dobre rezultate posljednje četiri godine pa čak i u ovim izmjenjenim uslovima, kazao je u razgovoru za Arena televiziju Aid Hanušić, predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini koji i u vrijeme pandemije ostvaruje normu od 112 odsto.

88 odsto starih predmeta riješeno je u prošloj godini. U junu 2016. godine kada je Aid Hanušić imenovan na mjesto predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini zatekao je kaže, 128.000 neevidentiranih sudskih predmeta.

U odnosu na ukupan broj predmeta u sudovima, komunalni predmeti obuhvataju oko 80 odsto svih predmeta u pravosuđu BiH. Na početku prošle godine bijeljinski sud je imao oko 120.000 takvih predmeta. Za godinu dana riješili su 10.160  kroz SOKOP sistem, ostalo je da se riješi još 118.00.  Problem predstavlja i nedovoljan broj sudskih dostavljača. Ipak, od 2016. godine do sada naplaćeno je čak 2 miliona maraka na osnovu rtv pretplate, dok su troškovi iznosili oko 120.000 maraka.

SOKOP sistem je ustanovljen u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom BiH i Radio-televizijom Republike Srpske i omogućava elektronsko slanje podnesaka sudu i elektronsku obradu predmeta koji se rješavaju na osnovu vjerodostojne isprave. U pitanju su računi, nalozi, platne kartice. U pripremi je i relalizacija projekta Tajek koji bi trebalo da pripremi primjenjiv model na nivou cijele BiH kada je riječ o naplati dugova iz komunalnih potraživanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *