Bijeljina više neće gledati kroz prste – Strože mjere u borbi sugrađana i virusa

Inspekcija i Komunalna policija na području Grada Bijeljina pojačavaju kontrolu primjene mjera koje su naložili Republički i Gradski štab i Institut za javno zdravstvo RS.

Epidemiološka situacija u Semberiji se usložnjava, a broj zaraženih virusom korona povećava, pa nadležni preduzimaju sve kako bi spriječili širenje pandemije.

Na građane se apeluje da poštuju preporuke i savjesno i odgovorno se odnose prema svom i zdravlju sugrađana.

Inspektori Odjeljenja za inspekcijske poslove i Komunalne policije kontrolisaće da li se privredni subjekti i javne institucije, pogotovo one koje imaju šaltersko poslovanje, pridržavaju higijenskih mjera, raspolažu li sredstvima za dezinfekciju, poštuju li rastojanje i socijalnu distancu.

Od pojave virusa korona, inspektori Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Bijeljina izvršili su 1.200 kontrola, izdali više stotina upozorenja, a zbog nepoštovanja naloženih mjera naplatili su 11 kazni.

Boban Jovičević

Načelnik ovog odjeljenja Boban Jovičević podseća da su kazne za pravna lica od 2.000 do 10.000 KM, za preduzetnike i odgovorno lice u pravnom licu od 1.000 do 3.000, a za fizička lica od 100 do 300 KM.

Ne prezaju ni od upravnih postupaka

– Evidentiraćemo sve koji poštuju zakonske propise i tu listu slati Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, a protiv onih za koje utvrdimo da ne poštuju mjere vodićemo inspekcijske i upravne postupke. Oštro ćemo kažnjavati nesavjesne privredne subjekte – kaže Jovičević.

Propisane mjere privrednici i preduzetnici u Semberiji, uglavnom, poštuju.

Vlasnica bijeljinskog frizerskog salona Mirjana Ćeha Plavšić kaže da će ova djelatnost posljedice pandemije još dugo osjećati, a da bi ponovo zatvaranje radnji i obustava rada za mnoge značilo i kraj poslovanja.

– Kupili smo maske, rukavice, držimo rastojanje od dva metra između mušterija. Stalno vršimo dezinfekciju prostora i radnog alata. Znamo da tako štitimo naše radnike, ali i mušterije. Sve ćemo raditi samo da nas ponovo ne zatvore. Onih skoro tri mjeseca koliko nismo radili nismo bili pošteđeni tekućih troškova. Uprkos pomoći nadležnih mnogi su bili prisiljeni da otpuste radnike, napuste zakupljene poslovne prostore. Samo želimo da radimo i izdržavamo svoje porodice – kaže Mirjana.

I građani Bijeljine svjesni su da neodgovorno i nesavjesno ponašanje pojedinaca može ugroziti zdravlje i imati nesagledive posljedice.

– Brine me što se povećava broj zaraženih. A vidjeli smo šta se dešavalo u zemljama, poput Italije i Španije, čiji su zdravstveni sistemi mnogo razvijeniji. Zato je bolje spriječiti nego liječiti. Maske obavezno u zatvorenom prostoru, pa čak i rukavice -kaže Goran Perić.

Bijeljinka Nataša Lazarević smatra da se mjere čak moraju pooštriti.

– Strahujem da smo se prerano opustili, otvorili kafiće, bazene. Dozvolili smo okupljanja, sportske događaje…  Pitanje je i koliko se i naš zdravstveni sistem može nositi sa svim ovim – kaže Nataša.

Kontrole i kazne
Ratomir Draganić

Komunalna policija Grada Bijeljina nadležna je za kontrolu ugostiteljskih objekata. Od izbijanja pandemije izvršeno je, potvrdio je načelnik ovog odsjeka Ratomir Draganić, oko 1.000 kontrola, a naplaćeno je pet kazni. I ova služba pojačava kontrolu na terenu.

Nadležni najavljuju i da će prema subjektima koji krše zakonske propise ubuduće biti stroži, jer je najvažnije, poručuju, sačuvati zdravlje ljudi.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *