Bijeljina: Upućen apel građanima pred predstojeće praznike i slave /VIDEO/

Direktor Bolnice “Sveti vračevi” Zlatko Maksimović rekao je danas da je u kovid bolnicama u Bijeljini trenutno 75 pacijenata, a da činjenica da je broj oboljelih smanjen ne znači da je situacija bolja, ali su, zbog predstojećih praznika, uspjeli da oslobode određeni broj mjesta ukoliko se situacija bude pogoršavala.

Maksimović je naveo da je, od 75 kovid pacijenata, 28 životno ugroženo, 25 ima tešku kliničku sliku, a 12 pacijenta su na respiratorima.

“Procenat zaraženih je i dalje visok, preko 45 odsto od testiranih je pozitivno na virus korona”, izjavio je Maksimović novinarima.

On je istakao da je na današnjem sastanku predstavnika zdravstvenih ustanova primarnog nivoa koje pokriva bijeljinska bolnica i članova Kriznog štaba ove zdravstvene ustanove dogovoreno da će sljedeći sastanak biti održan pred Novu godinu, te da će se zajedno krenuti u veliki poduhvat koji bijeljinska bolnica planira, a to je da angio-sala radi 24 časa za hitne slučajeve.

Maksimović je naglasio da je na sastanku konstatovano da je bijeljinska zdravstvena regija korektno odgovorila pandemiji uzrokovanoj virusom korona, te da su zajednički donošene prave odluke u pravo vrijeme.

On je naveo da je jedna od takvih odluka da se treća kovid bolnica smjesti u Banju “Dvorovi”.

Maksimović je zahvalio na saradnji menadžmentu Doma zdravlja Bijeljina, kao i svim ostalima u regiji, u privatnom i javnom zdravstvenom sektoru, koji su pomogli posebno u radu kovid bolnice u Dvorovima.

“Imali smo sinhronizovane aktivnosti, a tako će biti i u narednom periodu. Mi uzorkujemo pi-si-ar /PCR/ sa 11 opština i tu izuzetno dobro funkcionišemo”, rekao je Maksimović.


On je pozvao građane na poseban oprez zbog predstojećih slava, da ih proslavi dostojanstveno, samo u krugu svojih najbližih.

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin izjavila je novinarima da sa ponosom može reći da je zdravstveni sistem Republike Srpske održiv i još radi u 100 odstotnom kapacitetu.

Ona je istakla da situacija i dalje nije laka, ali da je organizacija i saradnja među zdravstvenim ustanovama veoma dobra.

“Epidemiološka situacija nije nimalo laka, nepovoljna je, ali možda na kraju tunela sa nekim blagim svjetlom da će doći do poboljšanja”, rekla je Đukinova i pozvala sve koji slave Svetog Nikolu da to obilježe na najskromniji način sa članovima svojih porodica.

Ona je najavila sjednicu Gradskog kriznog štaba za ponedjeljak u 13.00 časova, a na kojoj će zajedno za zamjenikom gradonačelnika Markom Mihajlovićem, biti donesene nove ili zadržane postojeće mjere, u zavisnosti od razvoja epidemiloške situacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *