Bijeljina: Uklanjanje ambrozije sa 600.000 kvadrata javnih površina

U Bijeljini se najopasnija alergena biljka na svijetu ambrozija uklanja sa 600.000 metara kvadratnih javnih površina i za ovu namjenu se godišnje u budžetu grada predviđa utrošak 27.175 KM, navodi se u Programu komunalne potrošnje koji će biti razmatran u Skupštini grada 31. marta.

Uklanjanja ambrozije vrši se mašinskim ili ručnim košenjem po nalogu gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine i po nalogu Odjeljenja za inspekcije.

Najveće površine pod ambrozijom su 40.000 kvadrata uz putni pojas u mjesnoj zajednici Janja – Novo Naselje i 20.000 metara kvadratnih na parceli kod škole u ovom naselju.

U naselju Begov put u mjesnoj zajednici Brodac ambrozija se uništava sa 22.200 metara kvadratnih, pod ambrozijom je 10.000 kvadrata na dvije parcele u naselju Velika Obarska i isto toliko u putnom pojasu u Vršanima.

Duž putnog pojasa u gradskim ulicama Vladike Nikolaja, Danka Kabilja Bukija i Svetozara Ćorovića ambrozija se uklanja sa površine od 8.000 metara kvadratnih, koliko i u naselju Bjeloševac-Kacevac, dok se u putnom pojasu u naselju Gradac ambrozija rasprostire na 7.000 kvadrata.

Ambrozija je u Bijeljini zaposjela stadion u naselju Koviljuše na površini od 3.500 kvadrata, dvije parcele uz gradski stadion “Radnika” sa gotovo 5.500 kvadrata i dvije parcele u naselju Pet jezera na površini od preko 3.000 kvadrata.

Pod ambrozijom je i putni pojas u mjesnoj zajednici Vuk Karadžić, duž Ulice Vojvode Petra Bojovića, na površini od 1.200 metara kvadratnih, kao i 1.000 kvadrata duž putnog pojasa u ulicama oko škole “Jovan Dučić” i čak 5.200 kvadrata putnog pojasa u Ulici Loznička, te 1.000 metara kvadratnih u Ulici Pere Stanića kod škole “Knez Ivo od Semberije”.

Košenje ambrozije na putevima i javnim površinama po potrebi i po posebnom nalogu naručioca predviđeno je na površini od 220.000 kvadratra.

Planom je predviđeno košenje ambrozije sa 170.000 kvadrata po rješenjima poljoprivredne i ekološke inspekcije na poljoprivrednim i drugim površinama, kao i uništavanje ambrozije ručnim košenjem ili čupanjem sa površine od 45.000 metara kvadratnih u dvorištima, nepristupačnim terenima ili ruralnim staništima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *