Bijeljina: Škole spremno dočekale početak nove školske godine /VIDEO/

U osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj danas je počela nova školska godina. Časovi traju 45 minuta, bez dijeljenja odjeljenja, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Osnovne škole u Bijeljini spremno su danas dočekale i prvačiće, a nastava je počela redovno i u svim srednjim školama na području Semberije. Osnovce su od ove školske godine dočekale novine u nastavnim planovima i programima.

U svim osnovnim i srednjim školama na području Semberije počela je danas nova školska godina. Časovima koji traju 45 minuta obradovali su se nastavnici i učenici.

U Osnovnu školu “Knez Ivo od Semberije” koja broji oko 1.630 učenika u prvi razred je krenulo 195 đaka, koji su u pratnji roditelja, baki i djedova prešli danas školski prag. Ovo je bitan period za cijelu porodicu, jer dijete ulazi u svijet u kojem ga čekaju obaveze.

Veselo i u Osnovnoj školi “Sveti Sava”. Tokom i ovog školskog raspusta radilo se vrijedno na rekonstrukciji i uređenju školskih prostorija, a danas je za đake prvake priređena priredba u znak dobrodošlice u školske klupe. Ove godine upisano je manje prvačića za jedno odjeljenje.

Od ove školske godine novine i u nastavnim planovima i programima u osnovnim školama. Uveden je jedan novi predmet – digiralni svijet, a digitalizovano je još 18 udžebničkih sadržaja koji su nastavnicima i učenicima dostupni na platformi Ministarstva prosvjete i kulture. Novine u nastavnom procesu spremno su dočekali i u bijeljinskim osnovnim školama.

Predmet Digitalni svijet, koji je uveden u drugi razred osnovne škole, neće predstavljati trošak za roditelje, jer će biti izvođen u učionici. Stav svih koji su uključeni u sistem osnovnog obrazovanja jeste, da učenici već u drugom razredu treba da se sretnu sa osnovama novih tehnologija.

Školarce je u novoj školskoj godini dočekala i Srednja Poljoprivredna i medicinska škola u Bijeljini. U novu školsku godinu upisali su 11 odjeljenja.

Ove godine bijeljinska Poljoprivredna i medicinska škola problema sa upisom učenika nije imala, ipak evidentno je da jenjava interesovanje za medicinsku struku.

Dobrodošlisu srednjoškolcima prvog dana nastave u novoj školskoj godini poželio je gradonačelnik Bijeljine koji je inače nekadašnji učenik Poljoprivredne i medicinske škole u Bijeljini. U proteklih nekoliko mjeseci urađeno je u ovoj školi kaže Ljubiša Petrović dosta toga kako bi se poboljšali uslovi za odvijanje nastave.

I u tri osnovne škole i Srednjoškolskom centru “Mihajlo Petrović Alas” u Ugljeviku danas je počela nastava za 1.063 osnovca i 430 srednjoškolaca.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, školsku 2021-2022. godinu u Republici Srpskoj pohađaće 85.500 osnovaca i 36.000 srednjoškolaca.U Republici Srpskoj ima 187 osnovnih i 95 srednjih škola, od kojih 89 javnih i šest privatnih srednjih škola.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *