Bijeljina: SDA, NiP i SDP potpisali koalicioni sporazum

U susret lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, koji će se održati u oktobru ove godine, danas je u Janji potpisan koalicioni sporazum između tri političke partije koje djeluju na području grada Bijeljina: SDA – NiP – SDP.

Do danas parafiranog sporazuma došlo se tokom niza sastanaka u prethodnih mjesec dana. Poučeni negativnim iskustvom sa izbora za Savjete mjesnih zajednica iz 2022. godine svi članovi lokalnih ogranaka ove tri stranke uložili su maksimalne napore da dođe do zajedničkog nastupa na ovogodišnjim izborima.

“Stranka demokratske akcije je uvijek i bezrezervno bila za Bosnu i Hercegovinu i uz bošnjački narod. Prije četiri godine, na Lokalnim izborima 2020. godine mi smo jedini u Bosni i Hercegovini ovdje u Bijeljini imali koaliciju SDA i NiP-a. Tada smo, zajedničkim snagama, relativno lako dobili dva odbornička mjesta u gradskom parlamentu. Nažalost, zbog prevelikih ambicija pojedinaca dvije godine kasnije smo izašli razdvojeno i kao rezultat toga u Savjetu MZ Janja, koji broji devet članova, imamo samo jednog Bošnjaka.

Raduje me pokazana svijest i ozbiljnost svih učesnika pregovora koji su prethodili današnjem sporazumu, da zajednički nastup Bošnjaka na području Bijeljine nema alternativu. Potpuno svjesni situacije i položaja u kojem se nalaze Bošnjaci u Janji i Bijeljini, pokušavajući očuvati jedinstvo bošnjačkog naroda na ovom području, a posebno svjesni činjenice da je iz izbornog ciklusa u ciklus sve manji broj građana koji imaju pravo glasa, te da je istovremeno sve veći izborni prag i cenzus za osvajanje mandata u lokalnom parlamentu (jedan od najvećih u Bosni i Hercegovini) opredjelili smo se za jedinstvenu listu sa onim političkim snagama koje djeluju na području Grada Bijeljina i koje su isto tako prepoznale potrebu da Bošnjaci Janje i Bijeljine nastupe jedinstveno i da samo tako mogu zaštititi prava svojih sugrađana koje predstavljaju.”, rekao je Samir Baćevac predsjednik Opštinske organizacije SDA Janja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *