Bijeljina: Obuhvat djece predškolskim vaspitanjem od oko 30 odsto nedovoljan /VIDEO/

Gradonačelnik LJubiša Petrović organizovao je prijem za direktore osnovnih i srednjih škola, te direktore i vlasnike vrtića na području grada, kojima je prenio da je cilj Gradske uprave da učenici u skladu sa predviđenim sredstvima u gradskom budžetu dobiju što bolje uslove za nesmetano odvijanje obrazovnog procesa.

Za ovu godinu povećan je iznos subvencija za boravak djece u privatnim vrtićima sa 130.000 na 180.000 KM. Gradonačelnik je podsjetio da u gradu ima 16 privatnih vrtića i jedan javni – “Čika Jova Zmaj”, te da je krajnji cilj povećanje obuhvata broja djece predškolskim obrazovanjem. Petrović je izrazio nadu da će i Srbija, koja je prethodnih godina pomagala i osnovno i predškolsko obrazovanje u Srpskoj, naći sluha i kapaciteta da pomogne taj aspekt.

Direktor Vrtića “Dragan i Zoran” Goran Gašić rekao je da privatne predškolske godine do avgusta nisu imale nikakvu saradnju sa Gradskom upravom, odnosno do usvajanja odluke o subvencijama za boravak djece u privatnim predškolskim ustanovama. Saradnja je sve bolja i nadamo se da će i naredne godine biti u korist grada i privatnih predškolskih ustanova, rekao je Gašić.

Da je trenutni obuhvat djece predškolskim vaspitanjem od oko 30 odsto nedovoljan, smatra i Direktor Javne ustanove vrtić “Čika Jova Zmaj” Slaviša Vujanović navodeći primjer Vojvodine, gdje on iznosi više od 95 odsto.

Statistike pokazuju da je predškolskim vaspitanjem na području grada Bijeljina obuhvaćeno tek 32 odsto mališana, a u Republici Srpskoj oko 25 odsto. Poređenja radi, u zemljama Evropske unije oko 93 odsto mališana obuhvaćeno je nekim oblikom predškolskog vaspitanja.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *