Bijeljina: Obilježena 31. godišnjica od osnivanja Republike Srpske /VIDEO/

U Banjaluci je sinoć održana svečana akademija povodom Dana RS i 31 godina njenog postojanja. Svečanoj akademiji prisustvovali su, između ostalih, predsjednik Milorad Dodik,  predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, te članovi Vlade, Skupštine i Generalšataba Srbije.

Predsjednik Dodik je u govoru poručio da je srpski narod RS proglasio u miru, bez ijedne ljudske žrtve, te da u tom trenutku nije imao drugog izbora ukoliko je želio opstati na ovim prostorima. On je istakao da Srbi i Srpska nikada nisu i ne žele nikoga da vrijeđaju.

Dodik  je podsjetio da je 8 januara donesena odluka srpskih delegata u tadašnjoj Skupštini SRBiH de se izmjeste i rad nastave na Palama. 9. januara je upravo tu donijeta odluka o forniranju RS, naglasio je Dodik.

Srbija će RS biti najsnažnije uporište i oslonac jer su veze koje ih spajaju, kao braću koja su kroz istoriju dijelila i dobro i zlo, neraskidive i vječne, naveo je predsjednik Aleksandar Vučić u čestitki povodom 9. januara – Dana Republike. Njegov izaslanik na svečanoj akademiji predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da je rođendan RS jedan od najznačajnijih datuma srpskog naroda.

Član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da vjeruje u RS i slobodarsku ideju koja je u njenim temeljima. “Vjerovala sam i vjerujem u RS, jer ima ponosne i vrijedne ljude čija je ljubav prema Republici njen krvotok i najsnažniji imuni sistem, istakla je Cvijanovićeva. Prema njenim riječima, 9. januar je njihov dan i jednako pripada svim Krajišnicima, Posavcima i Sembercima, Romanijcima i Hercegovcima.

Nakon svečane akademije, koja je održana u Sportskoj dvorani “Borik”, upriličen je svečani prijem u Administrativnom centaru Vlade Srpske u Banjaluci. Predsjednik RS Milorad Dodik dodijelio je odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

Odlikovani su:   Ordenom RS na ogrlici- Vladimir Putin, predsjednik Rusije;  Ordenom RS na lenti- Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije;  Ordenom zastave RS sa zlatnim vijencem – Siniša Mihajlović, posthumno, srpski fudbaler, trener, menadžer i sportski velikan, zatim – Prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, Beograd.

Direktor Bolnice “Sveti vračevi” Bijeljina Zlatko Maksimović Ordenom časti sa srebrnim zracima,  i brojni drugi.

Povodom 9. januara – Dana RS svečano je bilo i u Bijeljini. U Centru za kulturu Semberija održan je svečani prijem i uručene nagrade zaslužnim privrednicima, a na ce gradskom trgu služen parastos i položeni vijenci za preko 1.000 priadnika VRS, stradalim u proteklom Odbrambeno otadžbinskom ratu.

Predsjednik SG Bijeljina Aleksandar Đurđević izjavio je na prijemu povodom Dana Republike da današnje generacije treba da pametno i složno čuvaju slobodnu RS za koju su generacije koje su je stvarale dale živote.

Na tradicionalnom prijemu uoči Dana Republike gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da je Srpska trajna kategorija i garant stabilnosti, uz poruku da će, dok je srpskog naroda, biti i RS.

Na svečanom prijemu povodom Dana RS dodijeljene su i zahvalnice najzaslužnijim privrednicima sa područja grada Bijeljina.

Povodom Dana Republike odate su počasti za više od hiljadu poginulih boraca VRS sa ovog prostora, koji su živote dali za odbranu stanovništva i teritorije Srpske u OO ratu. Predsjednik GBO u Bijeljini Miodrag Stevanović poručio je da je RS vječna.

Ratni vojni invalid odlikovan Karađorđevom zvijezdom, nekadašnji je komandant 4. odreda Specijalne brigade policije, RAtomir Draganić, rekao je ovim povodom da je “Republika Srpska stvarana krvlju i ne smijemo je dati ni za šta, moramo je čuvati kao zjenicu oka i sada kada je vrlo ugrožena, a srpski rod i srpski političari treba da se ujedine i da štite RS na način kako smo je mi stvarali, istakao je Draganić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *