Bijeljina: Nema oboljelih od virusa korona, pod nadzorom pet osoba /VIDEO/

U Bijeljini nema oboljelih ni lica u karantinu zbog virusa korona, a pod nadzorom je u kućnoj izolaciji pet osoba, rekao je danas epidemiolog Mladen Grujičić.

Direktor Doma zdravlja Duško Milovanović rekao je novinarima da su to ljudi koji su posjetili zemlje u kojima postoje žarišta virusa korona, nemaju simptoma bolesti, ali su pod nadzorom narednih 14 dana.

On je poručio građanima da nema razloga za paniku i da zdravstvene ustanove preduzimaju sve neophodne mjere, te ponovio broj telefona 055 415 250 za sve informacije o procedurama u vezi sa virusom korona.

Prema njegovim riječima, Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja radi u dvije smjene i ostvarena je saradnja svih zdravstvenih ustanova u regiji.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja Bolnice “Sveti Vračevi” Nela Mitrović rekla je da imaju spremljen prostor za karantin sa kapacitetom od 30 kreveta, kao i mogućnost proširenja za još 60 kreveta, ali nemaju i krevete.

Na današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije predstavnik vojske najavio je da će, na molbu Bolnice, oni obezbijediti 50 kreveta, nakon što to odobri i Ministarstvo odbrane, a gradonačelnik Mićo Mićić najavio je da će lokalna uprava nabaviti posteljine i 1.000 jednokratnih maski i zaštitinih mantila.

Mitrovićeva je rekla da se direktor bijeljinske bolnice Milica Lovrić nalazi u Banjaluci kako bi od resornog ministarstva obezbijedila nedostajuću zaštitnu opremu za zdravstvene radnike, kao i dodatnu količinu testova.

“Imamo četiri respiratora, a veoma je bitno da imamo infektologa koji je u ovoj situaciji u stalnoj pripravnosti”, rekla je Mitrovićeva.

Prema njenim riječima, indikacije za testiranje daje samo infektolog i do sada nije bilo testiranja na virus korona u Bijeljini, a u kućnom karantinu bio je bračni par sa djecom koji su došli iz šopinga u Veroni i oni nisu imali znake respiratorne infekcije.

Štab za vanredne situacije usvojio je danas i operativne planove zaštite i spasavanja od poplava, zemljotresa, šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru za ovu godinu.

“Preventiva je najbolja odbrana od poplava”, ocijenio je gradonačelnik Mićić i dodao da uskoro očekuje i izgradnju drinskog nasipa u Semberiji

Što se tiče zemljotresa, rečeno je da je Bijeljina u trećoj zoni najmanje ugroženog područja Republike Srpske, sa procjenom da su mogući potresi do sedam stepeni Merkalija.

Na sjednici je razmotrena i migrantska kriza, uz ocjenu da je na ovom području stanje bolje nego prošle godine, sa manje ilegalnih ulazaka i bez krivičnih djela u vezi sa migrantima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.