Bijeljina: Lani posađeno 177 sadnica

Lani je u Bijeljini posađeno 177 sadnica – u Gradskom parku 29, a ostale na šetalištu pored kanala Dašnice i njihova ukupna vrijednost iznosi 28.152 KM /sa PDV-om/, navedeno je u informaciji koja će 3. marta naći na sjednici gradske Skupštine.

U toku 2020. godine sklopljen je i ugovor za izradu i ugradnju kanti, koje su postavljane na prostoru grada Bijeljina.

“Nabavljeno je ukupno 27 kanti, čija je vrijednost iznosila 10.108 KM”, navedeno je u informaciji o zaštiti životne sredine i održavanju javnih zelenih površina na području grada za 2020. godinu.

Vrijednost održavanja Gradskog parka u toku prošle godine iznosila je 109.991 KM /sa PDV-om/.

U informaciji je navedeno da je za košenje ambrozije na području grada Bijeljina, nakon sprovedenog postupka javne nabavke, zaključen ugovor o pružanju usluga sa najpovoljnijim ponuđačem.

Vrijednost ugovorenih usluga iznosi 27.553 KM /sa PDV-om/ i ugovor je u potpunosti realizovan, prilikom čega je pokošeno 588.746 metara kvadratnih površine.

U informaciji je navedeno da zelene površine predstavljaju važnu urbanističku komponentu za oblikovanje i estetsko uređenje i unapređenje životnog prostora jer se važnost zelenila i drvoreda ogleda u borbi sa štetnim gasovima, prašinom i čađi, razmjenom gasa, pri zaštiti od buke, kao i od mikroklimatskih uslova.

“Najznačajnije zelene površine u gradu su centralni gradski trg – Trg Kralja Petra Prvog Karađorđevića, koji predstavlja najbolje oblikovanu i njegovanu zelenu površinu, kao i Gradski park, koji predstavlja oazu zelenila, a zelene površine se odnose i na blokovsko zelenilo, zelenilo duž saobraćajnica, skverove i mnoge druge”, navedeno je u Informaciji.

U informaciji je naglašeno da u gradskim sredinama zelene površine imaju višestruku ulogu, od sanitarno-higijenske do dekorativno-estetske.

“Da bi zelene površine Bijeljine u potpunosti odgovarale svojoj sve značajnijoj ulozi mora im se posvetiti posebna pažnja, počev od projektovanja i podizanja zelenila, do stalnog održavanja i zaštite svih postojećih objekata javnog gradskog zelenila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *