Bijeljina: 10 prijema i 74 novozaražena lica /VIDEO/

Prema podacima Doma zdravlja u Bijeljini, od juče je registrovano 71 novozaraženih virusom korona, a očekuje se izvještaj za još 50 testiranih, od kojih će sigurno biti 60 odsto pozitivnih, upozorila je danas direktorica Doma zdravlja Danijela Đukin.  Zbog povećanog priliva pacijenata Republički štab je naredio i osnivanje dnevnih bolnica pri domovima zdravlja. U novootvorenu dnevnu bolnicu bijeljinskog Doma zdravlja, smješteno je 13 pacijenata samo u toku jučerašnjeg dana.

Zbog povećanog priliva oboljelih od virusa korona konstatno se vrši reorganizacija u zdravstvenim ustanovama. Svi domovi zdravlja su prema naredbi republičkog štaba dužni da organizuju namjenski prostor odnosno dnevnu bolnicu za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od covida-19, a koji imaju lakšu i srednju kliničku sliku. Dom zdravlja u Bijeljini je juče otvorio svoju dnevnu bolnicu koja je smještena u prvom dijelu centralne zgrade ove ustanove gdje je smješteno 13 pacijenata.

Osnivanje dnevnih bolnica pri primarnim zdravstvenim ustanovama trebalo bi da olakša pritisak kojem su trenutno izložene sekundarne ustanove, čiji kapaciteti  i kovid bolnice se svakodnevno pune.

Trenutno najveću prijetnju predstavlja pojava zaraznijeg soja virusa odnosno britanska varijanta od koje oboljevaju mlađi ljudi kod kojih se javlja teška klinička slika. Prije nekoliko dana je preminuo 29 godišnji mladić, podsjetila je Đukinova, apelujući na građane da već jednom shvate situaciju ozbiljno. Prema podacima Doma zdravlja svakodnevno se povećava se i broj novozaraženih.

U Bijeljini je vakcinacija počela 11. marta, a od 1. aprila je krenula i revakcinacija. Na početku su građani vakcinisani Sputnjik vakcinom, a proteklih dana Fajzerom. Od sutra počinje  vakcinacija astrazenekom, a stigao je i kontigent kineskog Sinofarma. Trenutno 7.000 privaljenih građana čeka na vakcinaciju.

Iz Doma zdravlja kažu da za vakcinaciju zovu i naši ljude iz dijaspore zbog problema sa distribucijom vakcine u globalnom sistemu.

Podsjećamo, da je Fond zdravstvenog osiguranja RS obezbijedio besplatno liječenje za sve građane Srpske. Osiguranici koji su preležali infekciju virusa korona, nakon bolničkog liječenja, na prijedlog ljekara pulmologa, pneumotfiziologa ili infektologa imaju pravo na produženu medicinsku rehabilitaciju u trajanju od 28 dana, a u slučaju potrebe i na obnovu banjskog liječenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *