Besplatni treninzi za djecu s teškoćama u razvoju

Košarkaški klub Feniks iz Bijeljine organizuje jednom sedmično besplatne treninge za djecu s teškoćama u razvoju.

Svakog petka u 18 sati, u sportskoj sali Policijske uprave Bijeljina, dvadesetak mališana sa dijagnozom cerebralna paraliza, Daunov sindrom, teškoće sa sluhom, govorom ili drugim, uzrasta od 4 do 15 godina, igraju se s vršnjacima i rade sa stručnjacima.

Kroz KK Feniks od septembra 2017. prošlo je više od 200 mališana. Rad s djecom sa poteškoćama u razvoju do sada nije mogao da bude organizovan zbog nedostatka prostora.

– Potpisivanjem Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova, odnosno Policijskom upravom Bijeljina, KK Feniks je dobio na korištenje sportsku salu na pet godina – pojašnjava predsjednik kluba Branimir Đokić.

– Mi smo ovaj prostor renovirali, nabavili potrebnu opremu i organizujemo treninge. Sa polaznicima ove škole rade tri profesora fizičkog, a za svako dijete pravi se individualan program prilagođen njihovim potrebama. Treninzi počinju vježbama zagrijavanja i istezanja, a onda koristimo lopte i druge sprave, kako bismo razvijali njihove motoričke sposobnosti -kaže Đokić.

On naglašava da ovaj projekat ima za cilj da se djeci s teškoćama u razvoju omogući da se socijalizuju, druže s vršnjacima i njeguje talente

– Imamo dječaka koji je poslije samo dva treninga prebačen u grupu djece koja nisu iz ove kategorije. On se odlično snašao, a ponosni smo i na način kako su ga ta djeca prihvatila. Djeca u tom uzrastu znaju biti sebična i okrutna i jako je važno učiti mlade ljude da sa empatijom gledaju na djecu koja su različita od njih – kaže Đokić.

On naglašava da se ovaj projekat realizuje zahvaljujući podršci ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i načelnika Policijske uprave Bijeljina Žarka Ćosića, koji su omogućili ovom klubu da koristi sportsku salu.– Druga podrška je izostala. Mi ne tražimo ništa, radimo s tom djecom zato što to volimo. Ustupamo im opremu i prostor. A postoji način da im privredni subjekti ili lokalna zajednica pomognu. Neka im nabave trenerke, dresove, patike. To bi znatno olakšalo i položaj njihovim roditeljima – kaže Đokić.

Ovaj jednogodišnji projekat naišao je na odobravanje roditelja i stručnjaka.

Sanja Stojanović, majka četvrogodišnjeg Konstantina, kojem je dijagnostikovana cerebralna paraliza, kaže da je ovo odličan projekat.

– Djeca su srećna, a i mi. Hvala ovim mladim ljudima koji troše i vrijeme i energiju da pomognu našim mališanima – kaže majka.

Projekat odličnim ocjenjuje i Radmila Simić, predsjednica Humanitarnog udruženja “Arta”, koje okuplja stotinak članova.

– Ne smijemo dozvoliti da ova djeca budu marginalizovana. A nažalost, ne posvećuje im se dovoljno pažnje. Ne samo da treninzi i rad stručnjaka doprinose boljem psihofizičkom stanju ove djece, nego i njihovih roditelja. Imamo brojne slučajeve da ta djeca žive u stanovima i ova rekreacija će im dobro doći – kaže Simićeva.

Dnevni centar za djecu i omladinu

Prema podacima Centra za socijalni rad u Bijeljini sa različitim teškoćama u razvoju evidentirano je oko 900 mališana. U ovoj godini u okviru novoizgrađenog Centra za socijalni rad počeće sa radom Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju. To, ali i projekti poput ovog KK Feniks, trebalo bi da doprinesu poboljšanju položaja ove populacije.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *