Beograd ne prihvata izjednačavanje povlačenja priznanja i ukidanja taksa /VIDEO/

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd ne prihvata znak jednakosti između povlačenja priznanja samoproglašenog Kosova i ukidanja taksa, što traži SAD.

On je naveo je upoznao Grenela o tome da je Beograd više puta nudio Prištini dogovor da se napravi pauza u prištinskim zahtjevima za članstvo u međunarodnim organizacijama i za priznanje, kao i u kampanji za povlačenje priznanja, ali da Priština svojevremeno to nije prihvatila.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu ocijenio da je razgovor sa Grenelom bio veoma dobar i zahvalio sagovorniku za to što je razumio koje su potrebe Srbije i njenog naroda, koji žele da bude poštovani, a ne ponižavani, kao što je bilo u nekim ranijim vremenima.

On je dodao da je Grenelu prenio da je Srbija od uvođenja taksa na srpsku robu izgubila 435 miliona evra, odnosno 1,3 miliona evra dnevno, te da su srpske prehrambene kompanije gotovo u potunosti izopštene sa tržišta na Kosmetu.

Vučić je rekao da je sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine razgovarao i o infrastrukturnom povezivanju Beograda i Prištine.

“Kada se uspostavi železnička linija i auto-put Beograd-Prišitna, od toga će naš narod imati koristi. Samo 20.000 Srba živi u Gračanici i oni će imati najbrži mogući pistup Nišu, Beogradu i to će biti najbrža i najbolja veza”, naveo je Vučić.

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Ričard Grenel izjavio je poslije sastanka sa Vučićem da Priština mora da ukine takse na srpske proizvode, a da Beograd mora da obustavi kampanju o nepriznavanju samoproglašenog Kosova.

“Rekao sam juče u Prištini svim prištinskim zvaničnicima, medijima i na svim sastancima da se takse moraju ukinuti jer je to neprihvatljivo. Isti zahtev donosim i ovde – kampanje o nepriznavanju Kosova mora da se obustavi”, rekao je Grenel novinarima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *