Begović: Korona se neće smiriti, izbor je na nama – vakcina ili zaraza /VIDEO/

U Srbiji je od danas dozvoljen rad ugostiteljskim objektima i u zatvorenom prostoru. Iako se još strahuje da  se praznično opuštanje može odraziti na rast broja zaraženih koronavirusom, Krizni štab Srbije  odlučio se za ublažavanje mjera. Po uzoru na beogradsko “Ušće” i ostali prestonički tržni centri spremni  su da otvore svoje punktove za vakcinaciju. U Srbiji je trenutno najdominantniji britanski soj virusa.

Korona virus  neće se  smiriti dok ne prođe kroz cjelokupnu populaciju stanovništva. Mutacije koronavirusa će biti, ali ono što se do sada pokazalo je da sve vakcine odlično rade svoj posao – eliminišu se teški slučajevi, navodi za RTS direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo dr Jelena Begović. U Srbiji je trenutno najdominantniji britanski soj virusa sa oko 70 %.

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo zahvaljujući podršci Vlade Srbije kreće sa pravljenjem novog centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku.U prvoj fazi baviće se  praćenjem mutacija virusa korona, kako onih koje se ”uvoze” tako i onih koji možda nastaju u populaciji i ostaju kao neka varijanta koronavirusa.

U Vladi Srbije očekuju  da će većina poslodavaca postupiti po preporuci o isplati naknade 100 posto  zarade  zaposlenima koji su na bolovanju zbog potvrđene zaraze korona virusom, a koji su vakcinisani.

I danas je nastavljena imunizacija u tržnom centru “Ušće”, gdje je juče vakcinasino 965 građana koji su dobili poklon vaučere. Okupljeni građani  istakli da im je najveći motiv  za vakcinaciju – putovanje.

U Srbiji od danas ugostiteljski objekti u zatvorenom mogu da da rade do 22 sata, uz 50 odsto popunjenosti kapaciteta, uz poštovanje distance od 1,5 do dva metra i bez muzike.

Tokom trećeg dana masovne imunizacije protiv Kovida-19 u Crnoj Gori odziv građana je bio odličan, a vakcinu protiv Kovid-19 primilo je  blizu 9.000 građana.

U Hrvatskoj su u posljednja 24 časa 33 osobe preminule od posljedica virusa korona, dok je registrovano 1.435 novih slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *