Bajden: Uklonjen lider “Islamske države”

Američke specijalne snage izvršile su operaciju na sjeverozapadu Sirije i “uklonile sa bojnog polja” lidera džihadističke grupe “Islamska država”, saopštio je danas predsjednik SAD Džozef Bajden.

“Zahvaljujući vještini i hrabrosti naših oružanih snaga, uklonili smo sa bojnog polja Abu Ibrahima el Hašimija el Kurašija”, navodi se u saopštenju.

Bajden je dodao da su se bezbjedno vratili svi Amerikanci koji su učestvovali u operaciji, prenio je Bi-Bi-Si.

Sirijske ekipe za hitne intervencije saopštile su da je 13 ljudi, uključujući šestoro djece, ubijeno u opozicionom gradu Atmeh.

Prema izvještajima, nekoliko američkih helikoptera spustilo se u tom području, u sjevernoj provinciji Idlib, blizu granice sa Turskom, oko ponoći po lokalnom vremenu.

Lokalni izvori rekli su da su trupe naišle na žestok otpor na tlu i da su se našle pod vatrom protivavionskih topova postavljenih na vozila. Pucnjava i granatiranje odjekivali su dva sata, a potom su helikopteri otišli.

Vjeruje se da je ovo bila najveća racija američkih specijalnih snaga na sjeverozapadu Sirije od kada je u operaciji u oktobru 2019. ubijen Kurašijev prethodnik Abu Bakr el Bagdadi, samo 16 kilometara dalje od Atmeha.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *