Anketa za izbor idejnog rješenja novog izgleda Vodotornja

Na konkurs Grada Bijeljina za izradu urbanističko-arhitektonskog idejnog rješenja za adaptaciju i rekonstrukciju multifunkcionalnog objekta „Vodotoranj”, raspisan u novembru 2021. godine, pristigla su dva konkursna rješenja koja je Grad otkupio.

Konkursom je bilo predviđeno da rješenje treba da bude kvalitetna urbanističko-arhitektonska postavka i kompozicija za jedan od najprepoznatljivijih arhitektonskih objekata u Bijeljini, kojim će biti funkcionalno i ambijentalno unaprijeđen ovaj prostor i samim tim učinjen atraktivnijim za širok spektar korisnika, kako bi ovaj lokalitet dobio i svoju turističku, kulturnu i urbanističko-arhitektonsku vrijednost.

Prvim rješenjem predviđena je podjela ambijentalne cjeline Vodotornja na tri dijela – ulazni prostor, četiri etaže poslovnog prostora namijenjenog izdavanju manjim firmama, odnosno, vidikovac i administrativni dio na dvije najviše etaže. U rješenje je uključeno i zelenilo na fasadama (punktovi sa puzavicama, kupola prekrivena sa 180 brisoleja), središnji lift u kružnom jezgru stepenica, ali i dodatni panoramski lift uz fasadu ka centru grada.

Autori drugog rješenja su isplanirali dodatno proširenje objekta rampom oko čitavog objekta i predvidjeli da objekat čine galerijski, zajednički poslovni prostor i kancelarijski prostori, a restoran i vidikovac u vrhu Vodotornja. I ovo rješenje nudi inovativna rješenja među kojim su perforirani zid-terasa, rezervoar za kišnicu na krovu, sistem za prečišćavanje vode, sistem filtera vazduha i središnji lift u kružnom jezgru stepenica.

Grad Bijeljina poziva građane da daju svoj glas jednom od rješenja za novi izgled Vodotornja.

Anketa je na linku:

https://www.gradbijeljina.org/sr/1947.anketa-idejnog-rjesenja.html


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *