Amfilohija će pokriti zemlja iz Crne Gore, Jasenovca i sa Kosmeta

Kripta u kojoj će biti sahranjeni zemlji ostaci mitropolita Amfilohija biće posuta zemljom iz Jasenovca, sa Kosova i Metohije i iz Crne Gore, prema želji samog mitropolita, piše “Blic”.

Time je ispunjena jedna od mitropolitovih želja – da počiva u podgoričkom hramu koji je duhovni centar Mitropolije, sagrađen u njegovo vrijeme, i da kovčeg i kripta budu posuti zemljom sa tri dijela srpske zemlje.

Zemlja iz Jasenovca, sa Kosova i Metohije i Crne Gore donesena je sa ta tri mjesta koja svjedoče o stradanju srpskog naroda, ali i njegovom uzdizanju i pobjedi.

Prema saznanjima “Blica”, da se ispuni ova mitropolitova želja pobrinuo se njegov sabrat i najbolji prijatelj vladika Anatasije /Jevtić/.

Upravo njih dvojica “Đedo i Tasa” bili su nerazdvojni tokom ratnih godina, ali i neumorni borci za Kosovo i Metohiju, navodi list.

Izgradnja podgoričkog hrama, koja je počela prije rata, nastavljena je zahvaljujući mitropolitu Amfilohiju.

Saborni hram Hristovog Vaskrsenja započet je 1993. godine i njegova gradnja i ikonopisanje trajali su 20 godina.

Hramom dominiraju dva pirga – kule visine po 26,7 metara, u čijim potkrovljima je smješteno 17 zvona. Najgabaritnije je teško 11 tona i najveće je zvono na Balkanu.

U podnožju pirgova nalaze se paraklisi /male crkve/, posvećene Svetom Simeonu Mirotočivom i Svetom Jovanu Vladimiru.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

Prethodno je kovčeg s tijelom mitropolita Amfilohija pronesen u molitvenom hodu oko Sabornog hrama u Podgorici kada su počela da zvone crkvena zvona.

Nakon toga kovčeg je prenesen u kriptu Sabornog hrama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *