Američki protestant prešao u pravoslavlje zahvaljujući Dostojevskom

Otac Mihail van Opštal, Amerikanac sa holandskim korijenima, prešao je iz protestantizma u pravoslavlje, što i nije rijetkost u SAD i već dugo godina starješina je ruskog Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Juti, samom mormonskom centru, objavljeno je na stranici Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Otac Mihail je u intervjuu za ruski časopis “Pravoslavije” rekao da je pravoslavnu vjeru otkrio zahvaljujući i Dostojevskom.

On je naveo da je odrastao u protestantskoj porodici, učio na vjerskom koledžu, gdje je posebno išao na časove istorije i filozofije, te da je tada saznao za pravoslavnu crkvu i da mu se učinilo da je upravo to što nedostaje u njegovom životu.

Osim toga, jedan od profesora filozofije preporučio mu je da čita Dostojevskog.

“Posebno su me začudila `Braća Karamazovi` jer su bili slični mojoj vjeri. Tad sam počeo razmišljati o pravoslavlju i zbog toga sam izabrao Rusku crkvu. To je bilo prije 23 godine. Kod Dostojevskog pravoslavlju me privukao način kojim se on osvrnuo na svoje junake, na primjer u `Zločinu i kazni` ili `Demonima`. Oni sve razumiju, a pisac pokazuje kako se Gospod umiješao u sve te stvari”, ukazao je otac Mihail.

On je dodao i da mu se čini da Dostojevski u svojim djelima prikazuje život onakvim kakav zaista jeste, uključujući i njegove mračne strane.

Otac Mihail rekao je da su svijetle hrišćanske strane u njegovim djelima mnogobrojne, kao i duhovni aspekti, te da, uprkos činjenici da ljudski umovi znaju biti pomračeni, postoji mnogo načina da se taj mrak prevaziđe.

“Hrišćanska vjera u tome pomaže. To se dešava i u finalu `Zločina i kazne` kada junak čita jevanđelje. Mislim da roman sadrži kritiku raznih političkih ideja, ali u njemu postoji i obećanje iskupljenja”, istakao je otac Miahil.

On je, između ostalog, naveo da put u pravoslavlje nije bio mnogo težak, a kada je prešao, osjećao se kao da se vratio kući, odnosno da je pronašao crkvu čije je učenje u potpunosti odgovaralo onome u šta je oduvijek vjerovao.

“Sa svojim parohijanima razgovaram ponekad o Dostojevskom, o dva vijeka od njegovog rođenja, o njegovim djelima i takvim stvarima i ljudi smatraju da nas to spaja. Imamo zajedničko iskustvo. Ne govorim često o takvim temama. Ne mogu se nazvati nekim posebnim intelektualcem, običan sam čovjek. Ali, ovoga puta smo se 11. novembra sjetili Dostojevskog, služili mu parastos, a potom razgovarali o njegovim djelima”, rekao je otac Mihail, sveštenik ruskog Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Juti.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.