“Ako je korona, ne znači da grad treba da bude zapušten”

Građani Bijeljine razumiju da je borba s virusom korona prioritet, ali smatraju da bi se nadležni ipak trebali više angažovati na sprečavanju kršenja komunalnih odredbi.

Neuređen grad, zapuštena dvorišta, ambrozija, samo su neke od stvari kojima bi, tvrde, trebalo posvetiti više pažnje.

U Komunalnoj policiji Grada Bijeljina odgovaraju da su u prvih šest mjeseci ove godine obavili oko 6.000 kontrola, što je duplo više od planiranih. Priznaju da imaju sve više pritužbi, te najavljuju da će pojačati aktivnosti.

Građani Bijeljine upozoravaju da se čak i u centru grada može vidjeti više desetina polusrušenih i napuštenih kuća, čija su dvorišta zarasla u ambroziju i travu.

– Imam takav primjer u svom komšiluku. Viđam miševe i pacove i siguran sam da je to potencijalno leglo zaraze. Par puta sam zvao komunalnu policiju; izađu oni na teren, naprave zapisnik, ali ništa ne urade uz obrazloženje da je to privatna svojina. To ne bi smjelo da bude opravdanje – naglašava Bijeljinac Milorad Modraković.

Grad bi, smatraju Bijeljinci, trebalo da bude čistiji.

– U samom centru, preko puta autobuske stanice, imamo stari zanatski centar. To je pravo ruglo. Smeće po ćoškovima, prljavi trotoari. Znam ja da su za to odgovorni građani, ali kada bi nadležni pojačali kontrole i kažnjavali počinioce bilo bi manje onih koji bi se tako odnosili prema sredini u kojoj živimo – kaže penzioner Slavko Savičić.

U Komunalnoj policiji Grada Bijeljina podsjećaju da, u skladu sa Zakonom o komunalnoj delatnosti, imaju 27 redovnih nadležnosti. Kažu da 14 komunalnih policajaca svoj posao obavlja savjesno i odgovorno i upozoravaju da je, u odnosu na broj stanovnika i površinu koju pokrivaju, broj komunalnih policajaca nedovoljan. Nastoje da teškoće prevaziđu dodatnim angažovanjem i radom u smjenama.

Načelnik Komunalne policije Ratomir Draganić kaže da ovoj službi pristiže i sve veći broj tužbi koje se odnose na kršenje komunalnog reda.

– Na nepoštovanje odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca odnosilo se 106 pritužbi, održavanje zelenih površina 118, a na održavanje stambenih zgrada i privatnih površina zabilježili smo 123 pritužbe. Građani se žale i na buku iz ugostiteljskih objekata, ali i na neuređena dvorišta i fasade zgrada, koje predstavljaju potencijalnu opasnost za prolaznike – ističe Draganić.

Nažalost, mnoge od ovih stvari nisu regulisane adekvatnim zakonskim propisima.

– Narodna skupšina RS mora da usvoji zakon koji će decidno regulisati šta i kako kada je privatna imovina u pitanju. Onda bismo mogli uvesti treće lice i angažovati ga da uredi i očisti tu lokaciju. A potom na ime održavanja domaćinstva, za one nemarne, da se stavi zabilješka na nekretninu od 500 KM ili 1.000 KM. Pa će, kad budu htjeli da prodaju svoju nekeretninu, morati izmiriti ovu obavezu, a mi nadoknaditi sredstva koja iz budžeta izdvajamo za ove namjene – kaže Draganić, napominjući da se s ovim problemom susreću i ostale lokalne zajednice u Srpskoj.

Za neke od komunalih prekršaja, ipak, kazne postoje. Za nesavjesne građane, koji ne poštuju odluku o komunalnom redu, kazne za pravna lica iznose od 1.000 do 1.500 maraka, odgovorna lica u pravnom licu od 250 do 300 i fizička lica od 150 do 200 maraka. Godišnje se po ovom osnovu naplati stotinak kazni. Uprvih šest mjeseci izdata su 33 prekršajna naloga.

POJAČANE KONTROLE UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

Komunalna policija kontroliše i primjenu mjera koje su naložili Republički i Gradski štab u cilju sprečavanja širenja opasnog virusa.

Za prva tri mjeseca pandemije korona na području Grada Bijeljina bilo je evidentirano 12 zaraženih. Nažalost, u ovom drugom talasu, epidemiološka situacija se usložila i pogoršala, a evidentirano je blizu 300 oboljelih od korone.

U skladu s novim mjerama, od 3. jula pojačane su kontrole ugostiteljskih objekata. Provjerava se da li se poštuje socijalna distanca, da li je razmak između stolova metar i po, da li je za jednim stolom više od tri lica i da li se poštuju ostale naložene mjere.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *