Akcija besplatnih ultrazvučnih pregleda dojki obuhvatiće 960 žena

U naredna tri mjeseca 960 žena biće obuhvaćeno akcijom besplatnih preventivnih ultrazvučnih pregleda dojke, u 24 sektorske ambulante koje pripadaju Domu zdravlja Bijeljina, najavljeno je danas iz ove zdravstvene ustanove.

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukić rekla je novinarima da su registrovani pacijenti prioritet svakog zaposlenog u ovoj zdravstvenoj ustanovi, u kojoj nude visokokvalitetne usluge.

“Krajem prošle godine prepoznati smo kao lider u regionu za primarnu zdravstvenu zaštitu i dobili dva mobilna ultrazvučna aparata od Razvojnog programa UN i Vlade Švedske”, istakla je Đukinova i navela da su te aparate dobili u okviru projekta “Skrining i prevencija raka dojke ranjivih grupa žena u regiji Semberija”.

Ona je naglasila da Dom zdravlja i na ovaj način podiže nivo svojih usluga i pokazuje da je važna svaka žena na području regije.

“U okviru ovog projekta posjetićemo sva mjesta u regiji Bijeljine, tako da nijedna žena neće biti zapostavljena”, najavila je Đukinova.

foto: Srna

Gordana Savin, pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Domu zdravlja Bijeljina, ukazala je da je karcinom dojke jedan od vodećih uzroka smrti posljednjih decenija, te istakla da će ova akcija umnogome pomoći u prevenciji.

“Ciljna grupa su nam one žene koje su udaljene od gradske ambulante, koje su ugroženog socijalnog statusa i nemaju zdravstveno osiguranje. One će imati priliku da u njihovo selo dođe radiolog koji će obaviti ultrazvučni pregled”, rekla je Savinova.

Ona je naglasila da se pregledi obavljaju kvalitetnim aparatima visoke rezolucije i omogućavaju dijagnostikovanje nečeg što bi se trebalo pratiti ili da se ženi odredi kada će doći na kontrolu, hoće li raditi mamografski pregled i prati njeno zdravstveno stanje.

“Ljekari porodične medicine edukovaće žene kako da urade samopregled kako bi pratile svoje stanje i spriječile eventualni nastanak malignog oboljenja dojke”, navela je Savinova.

Savinova je napomenula da akcijom preventivnih ultrazvučnih pregleda nije završen ovaj projekat, već će medicinski tim Doma zdravlja godišnje ići u posjetu ovim ženama, na kontrole, te će pacijentkinje tako održavati svoje zdravstveno stanje.

Načelnik Radiološke službe u Domu zdravlja Bijeljina Jela Aleksić rekla je da u sektorske ambulante odlaze da bi bili bliže ženama. “Kada se nešto na vrijeme otkrije, terapija, dijagnostika i dalji život su bolji. Žene se odazivaju i dolaze”, navela je Aleksićeva.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *