5 pravila da napravite savršenu fotku kamerom mobilnog

Da li znate kako da prepoznate savršen kadar? Pomoći ćemo vam u tome!

Poznavaoci fotografije uvijek će reći da je sposobnost da uočite “pravi“ kadar već pola posla. Druga polovina je, naravno, kvalitetan uređaj kojim fotografišete.

Industrija mobilnih telefona toliko je uznapredovala da vam, uz kvalitetan pametni telefon, profesionalna oprema gotovo i nije potrebna da biste stvorili fotografije visokog kvaliteta.

Kako prepoznati pravi kadar i napraviti odličnu fotku

Predstavljamo vam pet pravila pomoću kojih ćete lakše uočiti dobar kadar i unaprijediti svoje fotografske sposobnosti.

1. Horizontalno

Dobra fotografija ima određen kvalitet i dobru strukturu, zato moramo da se postaramo da horizont ostane horizontalan, što profesionalni fotograf zna bez razmišljanja. Zato što, i kada slika prikazuje najljepšu lokaciju na Zemlji, iskrivljene linije će pokvariti šanse za savršen kadar. Profesionalni fotograf nikad neće uhvatiti more ili pejzaž nakrivljen na jednu stranu. I horizont je uvijek… pa, horizontalan.

2. Efekat harmonije ili pravilo trećina

Postoji jedno veoma jednostavno, ali moćno pravilo, prema kome najvažnije tačke fotografije moraju da se pozicioniraju na tačkama gdje se dvije horizontalne linije i dvije vertikalne linije, koje dijele fotografiju, sreću. Profesionalni fotografi to dobro znaju i koriste ovu tehniku redovno.

3. Centar u centar

Kako da prepoznate da li je fotografija samog modela savršena? Pogledajte bolje… Kompozicija! Da, jedan model takođe može da se gleda u terminima kompozicije i da privuče našu pažnju. Iza uspjeha slike stoji dobro oko fotografa koji zna da model mora da bude u samom centru kadra. Centar mora da bude u centru, bez sumnje.

4. Dobro osvjetljenje, prije svega

Svaki dobar fotograf zna da ne možete da slikate „protiv“ sunca. Profesionalci se okrenu kako bi im sunce bilo iza leđa i onda uslikaju savršene fotografije koje nas oduševe na zidovima galerija ili na Instagramu. A šta ako je najzanimljivija stvar na pogrešnoj strani u odnosu na sunce? U većini slučajeva samo treba da se vratite na to mjesto i opet slikate u različitom periodu dana. Čini čuda, svaki put.

5. Emocije, ništa više

Za dobru fotografiju je potrebno više od tehničke savršenosti. Fotografija mora da probudi emocije u vama, da bude dirljiva i da vas ne ostavi ravnodušnim. Dobar kadar priča sopstvenu priču. Ima početak, sredinu i kraj. Natjeraće vas da razmislite o stvarima zato što postoje elementi misterije u njoj, čak i kada pogledate pažljivije. Onda zasigurno znate da nije riječ samo o dobroj fotografiji – već o fenomenalnoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *