2020. godina bila najtoplija u Evropi

2020. godina bila je najtoplija u Evropi od kada se vrše mjerenja, navodi se u podacima koje je danas objavila služba EU za praćenje klime “Kopernik”.

Prošla godina nadmašila je evropski temepraturni rekord iz 2019. godine za 0,4 stepena Celzijusova, navodi se u saopštenju.

“Kopernik” dodaje da je 2020. godina izjednačena sa 2016. kao najtoplija na svjetskom nivou, čime je potvrđeno da je prethodna decenija bila najtoplija do sada, prenio je AP.

Rast globalne temperature dovodi se u vezu sa povećanjem emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Najveći uticaj ima ugljen dioksid, koji nastaje sagorijevanjem fosilnih goriva poput uglja, nafte i gasa.

Podaci pokazuju da je 2020. bila toplija za 1,25 stepena Celzijusova od perioda predindustrijskog doba od 1850. do 1900. godine.

Naučnici kažu da je potrebno ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stepena da bi se izbjegle najteže posljedice klimatskih promjena.

“Kopernik” je saopštio da su neka od najvećih povećanja temperature izmjerena u dijelovima Arktika i Sibira, koji je tokom 2020. imao neobično burnu sezonu šumskih požara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *