190 intervencija bijeljinskih vatrogasaca od početka godine do danas /VIDEO/

Od početka godine bijeljinski vatrogasci imali su 190 intervencija, dok su u istom periodu lane  na teren izašli 250 puta. Međutim sa toplijim danima bilježi se veći broj požara na otvorenom. Tokom jula zabilježene su 42 intervencije, a od početka avgusta do danas već 23, potvrđeno nam je u Teritorijalnoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici Bijeljina iz koje apeluju na veću odgovornost građana.

Iako svakog ljeta apeluju na građane da povedu računa o paljenju vatre na otvorenom, situacija se na području Semberije gotovo pa ne mijenja. U dosadašnjoj sezoni ove godine manji je broj intervencija u odnosu na uporedni period lane, međutim svemu je kažu u bijeljinskoj Teritorijalnoj vatrogasno- spasilačkoj jednici kumovao kišan period tokom juna mjeseca, međutim, statistika iz jula i avgusta pokazuje da je toplo vrijeme uz neodogovoran pristup pojedinaca paljenju vatre na otvorenom povećalo i broj intervencija.

Prema riječima onih koje građani prve alarmiraju kada dođe do nekontrolisanog širenja vatre, najviše intervencija bilo je na strnjicima, međutim gorjelo je i nisko rastinje, a znala se vatra nekontrolisano širiti i nakon paljenja smeća i otpada prilikom uređenja dvorišta i okućnica. Najbitnije je kažu odgovoriti zadatku, u čemu uspijevaju uprkos činjenici, da su u prošlogodišnjoj sezoni vatrogasci znali zaprimiti i više prijava u isto vrijeme.

Najčešći uzrok požara pored visokih temperatura i sušnog perioda je ljudski faktor,pa iz Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice apeluju na odgovorno ponašanje.

Tokom prošlog mjeseca gasili su bijeljinski vatrogasci i požar većih razmjera na jednom privrednom objektu u Semberiji kojim je pričinjena materijalna šteta teška nekoliko stotina hiljada maraka. Kako bi se ovakve pojave svele na minimum i da bi se osigurala bezbjednost ljudi i imovine, Balorda ukazuje da je ključ u prevenciji.

Posao vatrogasaca je odgovoran, težak i zahtjevan i iznad svega stresan. Kako bi efikasno odgovorili svakom zadatku koji pred njih postavlja svaki novi dan, nameće se i pitanje da li bijeljinska Teritorijalna vatrrogasno – spasilačka jedinica raspolaže dovoljnim brojem vatrogasaca i svim drugim materijalno-tehničkim sredstvima za intervencije.

Nadaju se da će u dogledno vrijeme biti nabavljena i vatrogasna ljestva.

Govoreći o tehničkim intervencijama Balorda napominje da od jako stresnih situacija poput onih koje zahtijevaju pomoć vatrogasaca na terenu nakon saobraćajnog udesa, ima i slučajeva da građani broj 123 pozivaju i kada su zabrinuti za bezbjednost svojih kućnih ljubimaca.

Pred svakim onim koji je opredijeljen da obavlja poslove vatrogasca -spasioca je šestomjesečni petriod pripravničkog staža, a za to vrijeme potrebno je da prođe niz obuka kako bi ispunio određene uslove da bi se mogao prihvatziti odgovornog posla.

U svako doba dana i noći vatrogasci su dostupni građanima.  Tokom zime najčešće gore dimnjaci na stambenim objektima, često i kontejneri, tokom ljeta najviše je požara na otvorenom, ali na dnevnom nivou tokom cijele godine bijeljinski vatrogasci u svom radnom biltenu prosječno bilježe jednu do dvije intervencije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *