14. regata u nedjelju na Savi

Sedmi put na rijeci Savi, a četrnaesti po redu, u nedjelju, 31. jula, sa početkom u 10 časova biće održana „Savska regata“. Pokrovitelj ove manifestacije je Gradska uprava, a organizator Turistička orgnizacija Bijeljina, uz materijalno-tehničku podršku Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu.

Šef Kabineta gradonačelnika, Mladen Arsenović, izrazio je zahvalnost  Turističkoj organizaciji koja je i ove godine nosilac aktivnosti i pozvao zainteresovane vlasnike plovila da se registruju i uzmu učešće u ovom događaju. Ukazujući na to da je bezbjednost prioritet, on je rekao da ne smijemo gubiti iz vida činjenicu da je rijeka, ipak, samo priroda i da je nepredvidiva, te apelovao na sve da vode računa o ponašanju i bezbjednosti na vodi. Govoreći o idejama za budućnost, Arsenović je rekao da postoji želja da sledeće godine regata bude još masovnija, ali i da se promoviše nautički sport.

Jasmina Abdulahagić, govoreći u ime TO Bijeljina, pojasnila je da je startna pozicija na sprudovima, odnosno skelskom prelazu Subotište, dok je cilj u Rači. Ona je naglasila da će brojni subjekti biti angažovani tokom cjelodnevnog programa.

– U pripremi i realizaciji ovogodišnje regate učestvuju brojni subjekti – Policijska uprava Bijeljina, Granična policija, Dom zdravlja, dva ronilačka kluba – „Nautilus“ i „Panteri“, AD Komunalac, Vatrogasno-spasilačka jedinica, Gorska služba spasavanja, stanica Bijeljina i Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove.  Od članova navedenih organa biće formiran radni tim koji će vršiti pripremu realizacije pomenutog događaja – rekla je Jasmina Abdulahagić.

Dan prije početka regate, 30. jula, na startnoj poziciji Odsjek za civilnu zaštitu će vršiti pripremu kampa za prihvat česnika kojima će biti organizovan doček. Počasni komandant biće gradonačelnik Ljubiša Petrović, a predviđeno vrijeme dolaska na cilj je 16 časova na Rači. Potom slijedi dodjela priznanja učesnicima u odgovarajućim kategorijama i zatvaranje manifestacije.

Kako je bezbjednost učesnika na prvom mjestu, navedenim subjektima će se pridružiti i ekipa Hitne pomoći koja će pratiti regatu na vodi. Važno je napomenuti da će svi učesnici biti osigurani od strane osiguravajuće kuće, te da je bitno da se svi pridržavaju utvrđenih pravila.

Što se tiče prijave, ona se može izvršiti od danas u TO Bijeljina u periodu od 7 do 15 časova i na startnoj poziciji na sam dan održavanja manifestacije u vremenskom periodu od  7 do 9.30 časova. Učesnici moraju biti punoljetni, imati dozvolu za upravljanje plovilom i spasilačku opremu. Plovila moraju biti registrovana. Svaki učesnik učestvuje na sopstvenu odgovornost. Organizator prepoučuje da neplivači ne učestvuju, ali, ukoliko uzmu učešće, moraju imati pojaseve za spasavanje.

Bacanje smeća je strogo zabranjeno, a organizator se pobrinuo da budu obezbijeđene plastične kese za odlaganje. Javni red i mir moraju biti poštovani od strane svih učesnika. Takođe, važno je napomenuti da učesnici moraju potpisati izjave o prihvatanju odgovornosti i poštovanju pravila.

Sva plovila koja se udalje od grupe i budu van dometa odgovarajuće granične službe, biće označena kao plovila koja su samovoljno napustila regatu, te će ogovornost za svoju bezbjednost snositi sama.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *