Poljoprivrednici imaju mogućnost da ostvare pravo na besplatnu analizu zemljišta /VIDEO/

Visok nivo redovnosti i dinamika isplate podsticaja u posljednjih nekoliko godina, te česte intervencije Vlade u momentima kada domaća proizvodnja zapadne u tržišne probleme, značajno su ojačali poljoprivrednu proizvodnju širom Srpske.

Iz godine u godinu interesovanje za podsticajne mjere resornog ministarstva raste. Pravilnici su ove godine objavljeni još u februaru, kada je i uslijedila predaja zahtjeva za podsticaje za jesenas zasijanu pšenicu i uljanu repicu.

Podsticajna podrška za pšenicu, 300 KM po hektaru uticala je na povećanje obima sjetve deklarisanog sjemena na području Semberije. Samim tim uz podršku savjetodavne službe te primjenjenu agrotehniku, bilježeni su zavidni rezultati na proizvodnim poljima, gdje se sada dostižu rekordni prinosi pšenice po jedinici površine, ali i bolji kvalitet hljebnog zrna, što ratarima garantuje i bolju cijenu u otkupu.

Širom Srpske došlo je jesenas do povećanja površina na kojima gospodare i stasavaju uljarice za oko 33 odsto. I uzgoj uljarica podržan je podsticajima resornog ministarstva. Pravilnikom su određeni uslovi za ostvarivanje prava na podsticaje, a iz bijeljinske Kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi podsjećaju ratare da rok za podnošenje zahtjeva za podsticaje na soju ističe 30.juna.

Ministarstvo poljoprivrede Srpske kroz sistemske mjere podrške uz razvijenu savjetodavnu službu širom Srpske omogućilo je poljoprivrednim proizvođačima da besplatno, o trošku ministarstva provjere “krvnu sliku” zemljišta. To je u proizvodnji jasna je strtuka, jedna od važnijih agrotehničkih mjera od koje zavisi realizacija plana prihrane usjeva ali i ukupan proizvodni rezultat. Zahtjheve za analizu poljoprivrednog zemljišta zainteresovani proizvođači treba da podnesu do 15. juna.

Statistika pokazuje da iz godine u godinu raste interesovanje poljoprivrednika za analizu zemljišta, ipak da bi bila i realizovana kod onih koji su iskazali interesovanje potrebno je da se ispune i određeni uslovi.

U okviru Pravilnika za kapiotalne investicije ove su godine izdvojena značajna sredstva kojima su podržani svi pristigli zahtjevi poljoprivrednika koji su bili spremni da i u 2021. godini investiraju sredstva u modernizaciju gazdinstava i mehanizacije.

Poljoprivrednici su do sada dobili rješenja o rezervaciji sredstava, ali je veoma važno da se pridržavaju rokova od pet mjeseci za kupovinu, odnosno realizaciju planirane investicije.

Rokovi koji su propisani moraju se ispoštovati u ovom slučaju, naglašavaju u bijeljinskoj kancelariji Resora, ističući da je među odobrenim zahtjevima veliki broj onih koji će imati i maksimalan povrat sredstzava od resornog ministarsva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *