Snažna podrška Francuske ambasade gradu Bijeljina /VIDEO/

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević izjavio je nakon današnjeg sastanka sa ambasadorom Francuske u BiH Kristin Tudik da je najavljen razvoj saradnje u oblasti privrede, ekonomije i promocije potencijala koje grad može ponuditi stranim investitorima.

“Francuska Ambasada dosta sarađuje sa lokalnim zajednicama u oblasti kulture, a mi imamo mnogo mladih i talentovanih ljudi i ustanova kulture koje rade odličan posao, što je potencijal za razvoj te saradnje”, rekao je Đurđević novinarima.

On je naveo da je razgovarano i o bratimljenju Bijeljine sa nekim gradom u Francuskoj, ocjenjujući da bi takva vrsta saradnje bila obostrano korisna.

Gradonačelnik Petrović izrazio je veliku zahvalnost Tudikovoj na posjeti, ocijenivši da je na ovan način Bijeljina dobila snažnu podršu Francuske ambasade.

„Ta saradnja će u narednom periodu biti sve snažnija kroz konkretne projekte koji se odnose na popularizaciju francuskog jezika i kulture, te stvaranje boljeg privrednog ambijenta. Zamolili smo francuskog ambasadora da svojim autoritetom, zajedno sa resornim odjeljenjima Gradske uprave i Francuskom ambasadom u BiH, osnažimo tu saradnju”, naglasio je Petrović i najavio da će se u Bijeljini dozvole za pokretanje privrednih aktivnosti dobijati za kraće vrijeme nego do sada.

Ambasador Francuske u BiH Kristin Tudik izjavila je nakon posjete Gimnaziji “Filip Višnjić” u Bijeljini da je ovaj grad šampion u izučavanju francuskog jezika u BiH i najavila mogućnost bratimljenja sa školama u Francuskoj.

Prema njenim riječima, 20 odsto učenika u gradu izučava u školama francuski jezik.

“Došla sam da ohrabrim ovaj entuzijazam i da dalje razvijamo tu nastavu francuskog jezika kroz neke ideje bratimljenja sa školama u Francuskoj, jer francuske ovrazovne ustanove vole ovaj način saradnje”, rekla je Tudikova novinarima.

Ona je dodala da takva saradnja omogućava mladim ljudima da otkriju svijet.

Direktor Gimnazije Vladimir Šavija podržao je ideju o razvijanju saradnje sa Francuskom i bratimljenju škola, ističući da to otvara brojne mogućnosti za usavršavanje i napredovanje učenika ove obrazovne ustanove sa tradicijom od 102 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *