Odbornici nisu usvojili informaciju o stanju u poljoprivredi

Skupština grada Bijeljina nije danas usvojila informaciju o stanju u poljoprivrednoj proizvodnji koju je podnijela Gradska uprava, uz ocjenu da je nekvalitetna, puna paušalnih tvrdnji, netačnih navoda i političkih kvalifikacija.

Skupštinska većina smatra da je nevjerovatno i nejasno ponašanje gradonačelnika Ljubiše Petrovića, koji je, naglasili su, dozvolio veliki protok vremena i propustio da izvrši svoju zakonsku obavezu, zbog čega najveće štete trpe poljoprivrednici.

Odbornici su od gradonačelnika zahtijevali da odmah formira komisiju koja će obići teren, izvršiti procjenu štete i utvrditi potrebu donošenja odluke o proglašenju elementarne nepogode zbog suše.

Zatraženo je i da gradonačelnik obezbijedi dio finansijskih sredstava u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama.

Skupština grada je na današnjoj sjednici podržala stav da se, nakon sprovođenja predviđene zakonske procedure, treba obratiti i Vladi Republike Srpske i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede radi obezbjeđenja dodatne finansijske podrške za poljoprivrednike u Semberiji.

Na sjednici je konstatovano i da Gradska uprava u dostavljenoj informaciji nije predložila nijednu konkretnu mjeru ili odluku iz svoje nadležnosti u vezi sa pomoći poljoprivrednicima, kao i da je Odjeljenje za poljoprivredu pokušalo prebaciti svu odgovornost za sanaciju posljedica suše na više nivoe vlasti Republike Srpske i BiH, prenebregavajući sopstvene nadležnosti i obaveze.

Skupština je podržala mjere za poboljšanje poljoprivredne proizvodnje i života na selu, koje su, po drugim pitanjima, predložili Odjeljenje za poljoprivredu i Agrarni fond grada Bijeljina.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *