log in

Pred nama je era električnih i hibridnih automobila

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Do 2025. godine svaki treći automobil u Evropi biće električni ili hibridni.

Sajam u Frankfurtu koji je u toku, ponudio je već za sljedeću godinu oko 30 električnih vozila za svakodnevnu upotrebu. Ova vozila imaju visoke cijene i na našem tržištu, bez subvencija države i izgradnje infrastrukture, ne treba ih očekivati tako brzo.

„Mercedes“ je odlučio da prvi do Nove godine ponudi vožnju na struju i dizel.

U okviru Sajma u Frankfurtu imali smo priliku da prvi u svijetu probamo dizel hibride koji do 77 kilometara voze samo na struju, a ako idete van grada uključuje se dizel motor i onda vam je domet neograničen.

„Mi mislimo da je ovaj rang sasvim dovoljan do posla i nazad u gradovima. Zadovoljavamo i to da se možete voziti po centru grada samo na struju, a dizel nismo izbacili iz upotrebe“, kaže Johan Ekt iz kompanije „Mercedes“.

Nova „mercedesova“ „Es“ klasa koja stiže 2022. godine, biće na struju i imaće domet 750 kilometara.

„Opel“ je takođe izbacio električna, ali i hibridna vozila. Njihova „korsa E“ koja ima pogon na baterije može da vozi i do 380 kilometara bez punjenja, što je dovoljno, kažu stručnjaci, za svakodnevnu upotrebu.

I najskuplji automobil na sajmu je hibridni. „Lamborgini sijan“ vrijedi 3,3 miliona evra, postiže preko 1.000 konjskih snaga i cjelokupna proizvodnja već je rasprodata.

„Folksvagenov“ projekat „ID-3“ je novi „golf“ na struju koji ima rang od 350 do 470 kilometra.

Njegova cijena je ispod 30.000 evra i pretenduje da bude prvi narodni električni automobil dostupan svima.

Na sajmu je primljeno već 30.000 kapara po 1.000 evra.

Društvene mreže