log in

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je bombardovanjem, najprije, Republike Srpske, a potom i Srbije, NATO ispisao najsramnije stranice istorije na evropskom kontinentu od završetka Drugog svjetskog rata.

Vazdušnim operacijama na Republiku Srpsku NATO se otvoreno svrstao na jednu stranu u građanskom ratu u BiH i uticao na konačan ishod rata. Osiromašeni uranijum, koji je u tim operacijama bačen na teritoriju i Srpske i Srbije, i danas ubija našu djecu, pa se može reći da NATO operacije i 24 godine poslije imaju pogubne efekte po Republiku Srpsku i njen narod - rekao je Dodik Srni povodom 9. septembra - Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj.

Komentarišući bombardovanje RS od strane NATO-a premijer Srpske Radovan Višković nedavno je izjavio   da će  srpski narod ko zna koliko narednih godina trpjeti posljedice NATO bombardovanja i da zato Republika Srpska ima jasan stav o pitanju NATO.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je u bombardovanju NATO pakta na Republiku Srpsku smrtno ubijeno 46 vojnika, ranjeno 98 vojnika, ubijeno preko 50 civila, dok ih je preko 120 teže ili lakše ranjeno.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac zahvalio je Vladi Republike Srpske i Odboru Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova na prihvatanju njegovog prijedloga da se 9. septembar obilježava kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja. Košarac je podsjetio na činjenicu da je, bombardovanjem Republike Srpske tokom 1994. i 1995. godine, NATO prvi put od osnivanja te alijanse, upotrijebio vojnu silu.

U napadima NATO-a na Republiku Srpsku učestvovale su SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska, Njemačka, Italija, Holandija i Španija.

Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj je 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

Društvene mreže