log in

Dodik: Ništa od ANP-a, treba izabrati Savjet ministara /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsjedništvo se danas nije izjašnjavalo o ANP i kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a predsjedavajući Željko Komšić je rekao da je to dogovoreno na konsultacijama uoči sjednica, naglašavajući da su lako donijeli ove zaključke, bez rasprava.

Naglasio je da on i Džaferović nisu htjeli da glasaju protiv imenovanja Zorana Tegeltije za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a nisu htjeli ni preglasavanja u vezi sa ANP.Komšić je rekao da je ponudio članovima neku vrstu kompromisa o Godišnjem nacionalnom programu i da će u narednom periodu tražiti rješenje za nastavak procesa.

Nisam imao ništa protiv toga da se Godišnji nacionalni plan nađe na dnevnom redu današnje sjednice Predsjedništva BiH, ali ja bih glasao protiv da se ta tačka našla na redovnoj sjednici, rekao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. On je jasno poručio da se u njegovom mandatu neće desiti glasanje o ANP.

Dodik je naveo da je nakon odluke o skidanju ANP sa dnevnog reda redovne sjednice, bilo iluzorno održavati vanrednu sjednicu posvećenu kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara, istakavši još jednom potrebu da se što prije formira ovaj savjet.

Komentarišući prijedlog zaključka na konstataciju koju je dao Željko Komsić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, da predsjedavajući Savjeta Ministara BiH pošalje godišnji plan za NATO, a ukoliko to on ne učini da to uradi predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da to vrijeđa inteligenciju i da su takvi prijedlozi juče dolazili i od nekih međunaronih zvaničnika.

Srpski član Predsjedništva BiH takođe je najavio mogućnost izlaska iz koalicije i ponovio da je 5. septembar rok za implementaciju principa Sporazuma koji su potpisala tri lidera Bakir Izetbegović, lider SDA, Dragan Čović, Lider HDZ-a i Dodik, kao lider SNSD-a.

Dodao je da je neprihvatljiva i odrednica "nacionalni" u Godišnjem nacionalnom planu, jer u BiH postoje tri konstitutivna naroda, a ne nacija.Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, kazao je danas da se Ustav i zakoni koji su doneseni u instucijama BiH moraju poštovati i da je BiH 2009. godine zatražila članstvo u NATO i da to dobro svi znaju.On je dodao da se neke stranke i pojedinsi iz Republike Srpske ponašaju unilateralno i "da to ne može tako".

Društvene mreže