log in

Tužba za „Fortnajt“ – igricu koja izaziva zavisnost kao kokain

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Roditelji dječakâ od 10 i 15 godina odlučili su da tuže „Epik gejms“ zbog najpopularnije igrice „Fortnajt“ jer izaziva zavisnost.

Advokatska kancelarija „Kaleks legal“ iz Montreala, koja zastupa dječake, igricu „Fortnajt“ upoređuje s kokainom i navodi kako podstiče lučenje dopamina u mozgu ranjivih mladih ljudi koji zato postaju zavisni od igranja, prenosi Si-Bi-Si.

Advokat Alesandra Espozito Čartrand smatra da ima dovoljno dokaza za pokretanje slučaja. Pozvala je roditelje koji misle isto da se pridruže.

Zahtjev za odobrenje kolektivne tužbe protiv „Epik gejmsa“ predat je sudu u Montrealu, a oslanja se na slučaj Quebec Superior Court iz 2015. godine, u kome je presuđeno da su duvanske kompanije krive jer nisu upozorile svoje potrošače na opasnosti od pušenja.

Prema riječima advokatske kancelarije "Čartrand", „Epik gejms“ je uz pomoć tima psihologa igricu učinio opasno zavisnom kod igrača i takvu su je plasirali na tržište, s ciljem da privuku što više djece. Kada nešto izaziva zavisnost, dužnost je kompanije da o tome obavijesti korisnike, što su u ovoj kompaniji navodno propustili. 

Tako roditelji koji su odlučili da tuže Fortnajt nikada svojoj djeci ne bi dozvolili da ga igraju da su znali za moguće posljedice, odnosno da izaziva zavisnost.

U uslovima korišćenja na koje pristaju svi igrači Fortnajta, „Epik gejms“ je probao da se djelimično zaštiti od pristiglih optužbi, ali u „Kaleks legalu“ smatraju kako to u Kvebeku neće značiti ništa zbog zakona koji obavezuje kompanije da o potencijalnim rizicima svojih proizvoda obavijeste korisnike. Iz Gejmsa se još nisu oglasili povodom slučaja.

Moguće je da će se još ovakvih tužbi pojaviti i u drugim dijelovima svijeta. Za to vrijeme "Fortnajt betl rojal" je i dalje besplatan i jedna je od najpopularnijih igara na svijetu, sa više od 125 miliona igrača.

Društvene mreže