log in

Koncentrat paradajza poboljšava plodnost muškaraca

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prema najnovijim istraživanjima koja su objavljena u časopisu “European Journal of Nutrition”, likopen koga ima u paradajzu može poboljšati plodnost muškarca. Likopen pripada antioksidansima koji spriječavaju ćelijska oštećenja.

Zdravi muškarci koji su uzimali dvije kašike koncentrata paradajza dnevno kao dopunu ishrane imali su bolji kvalitet sperme. Muška neplodnost pogađa gotovo do polovine parova koji ne mogu da začnu djecu.

Stručnjaci za fertilitet kažu da su potrebna dodatna istraživanja koja bi obuhvatila i muškarce koji imaju problema s plodnošću.

Važeće zdravstvene preporuke za muškarce s problemima plodnosti su vođenje zdravijeg života i nošenje komotnog donjeg rublja, redukovanje stresa i održavanje redovnih polnih odnosa u vrijeme ovulacije partnerke kako bi se povećali izgledi začeća.

Već neko vrijeme proučava se i mogućnost da neka hrana poveća izglede začeća. U fokusu istraživanja bili su likopen, vitamin E i cink.

Tim sa univerziteta Šefild analizirao je unos likopena putem koncentrata paradajza zbog toga što ga tijelo iz sirove hrane teže apsorbuje.

Za istu količinu likopena koju su muškarci unosili u obliku koncentrata trebalo bi da pojedu dva kilograma kuvanog paradajza dnevno.

Tokom 12-nedjeljnog istraživanja 60 nasumično odabranih muškaraca bilo je podijeljeno u dvije grupe od kojih je jedna unosila 14 mikrograma likopena dnevno a druga je uzimala lažnu tabletu.

Njihove sperme analizirane su na početku istraživanja, šest nedjelja nakon početka studije, kao i na kraju istraživanja. Nije uočena promjena u koncentraciji spermatozoida, ali je broj onih zdravog oblika i njihova pokretljivost bili su veći u grupi koja je unosila likopen.

Društvene mreže