log in

Mobilni tim pomaže migrantima koji su u tranzitu kroz Bijeljinu /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Međunarodna federacija Crvenog krsta je formirala tri mobilna tima na području BiH, čiji je zadatak pomoć migrantima koji se trenutno nalaze u našoj zemlji. Mobilni timovi djeluju u Bijeljini, Mostaru i Bihaću.

Crvenom krstu u Bijeljini je, u prvoj fazi ovog projekta, Međunarodna federacija dostavila po 500 paketa hrane i higijenskih proizvoda.

Mobilni tim u Bijeljini ima 4 člana, vođu tima i 3 pomoćnika. Pored podjele paketa sa hranom i higijenskim proizvodima, članovi mobilnog tima ugroženim licima pružaju i psiho-socijalnu, kao i prvu medicinsku pomoć.

Mobilni tim iz Bijeljine je, samo u avgustu, prešao 2781 kilometar, a I u julu su imali sličan obim posla.

Sredstva za plate i troškove mobilnih timova je obezbjedila Međunarodna federacija Crvenog krsta.

Mobilni tim stalno obilazi teren u potrazi za licima kojima je potrebna pomoć, a posebnu pažnju obraćaju na mjesta sa najvišom frekvencijom migranata.

Broj migranata, koji prolaze kroz područje Bijeljine, se iz mjeseca u mjesec povećava, kaže vođa mobilnog tima. Postoje I bezbjednosni rizici sa kojima se migranti suočavaju, a mobilni tim se trudi da ih na vrijeme I adekvatno upozori na njih.

Svi članovi tima su prošli specijalizovanu obuku za ovaj posao.

Do 1 septembra mobilni tim je koristio automobile Gradske organizacije CK, a nakon toga su od Međunarodne federacije CK dobili novo terensko auto.

U bijeljinskom CK napominju da se mobilni tim strogo pridržava važećih propisa I da djeluje samo u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Prema podacima CK evidentirani migranti koji  su tokom ljetnjih mjeseci prošli kroz područje našeg grada uglavnom dolaze iz Avganistana, Alžira, Bangladeša, Irana, Pakistana, Sirije I Iraka.

Društvene mreže