log in

Isplata penzija ide ustaljenom dinamikom i bez kašnjenja /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Republici Srpskoj počela je isplata redovne avgustovske penzije, saopšteno je danas iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske. 

Isplatom je obuhvaćeno ukupno 265.449 korisnika prava, od čega je 215.425 u Republici Srpskoj, a van Srpske 50.024 korisnika prava. Iznos penzija je isti kao i u julu, kada je povećana za 2%.

Iznos najviše penzije ograničene koeficijentom 4, za avgust u Republici Srpskoj iznosi 2.013 KM. Za isplatu je bilo potrebno obezbijediti 91,8 miliona KM u neto iznosu, odnosno 92,9 miliona KM bruto . Fond PIO je od doprinosa prikupio 75,7 miliona maraka, dok ostatak obezbjeđuje budžet RS na ime davanja za pogodnosti koje garantuje Republika, kao što je učešće u ratu, borački dodatak i slično. Mjere na suzbijanju prevara prilikom dobijanja penzija daju rezultate, kažu u Fondu PIO.

Joksimović  kaže i da su mjere vlade RS kojima se povećava prosječna plata, ali i motivišu poslodavci da prijavljuju radnike na puni iznos plata, a ne minimalce, daju  u protekla dva mjeseca prve pozitivne  rezultate koji se ogledaju u povećenjui iznosa koji se prikupe na ime penzijskog osiguranja. Ipak, najznačajniju ulogu u tome imaju sami poslodavci i njihova svijest, zajedno sa mjerama uređenja i kontrole koju preduzimaju republički organi.  

Društvene mreže