log in

U toku gradnja nove sanitarne ćelije na regionalnoj deponiji /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zemljani radovi na uređenju dijela nove sanitarne ćelije površine oko 2 hektara i postavka izolacionog materijala biće gotovi do kraja septembra, rečeno je TV Arena u Regonalnoj deponiji ,,Eko - dep'' u Bijeljini.  

Taj dio ćelije  će  potpuno biti završen do kraja godine  u nju će se moći odlagati otpad. Kada bude završena u potpunosti  ćelija će  zadovoljiti potrebe za odlaganjem otpada sa područja regije u narednih desetak godina.

U Eko - depu, ističu i zadovoljstvo,  jer je smanjen broj pritužbi na neprijatne mirise koji su se širili dijelovima grada blizu deponije u prethodnim godinama. 

Prema Marjanovićevim riječima ,,Eko dep'' nema namjerua da mijenja  cijenu odlaganja otpada koja iznosi 50 maraka po toni. Godišnje se na regionalnu deponiju odloži oko 35 000 tona otpada iz Bijeljine, Ugljevika, Lopara i Teočaka, od čega je oko 90% smeće iz Bijeljine.

Komunalno preduzeće u Bijeljini imalo je nekoliko pokušaja odvajanja otpada na mjestu nastanka, ali to do sad nije zaživjelo. Težinski , pošto se odlaganje naplačuje po toni  otpada, to ne bi smanjilo količinu smeća na deponiji, ali bi zapreminski imalo određenog efekta. Najeć efekat bi, ipak,  bio u korištenju jeftinih sirovina i zaštiti sredine.

Za prigovore  komunalnih preduzeća da manje zaradjuju od odvoza otpada, odnosno da im Eko dep uzima dio zarade,  jer su različite obračunske jedinice za smeće kada je u pitanju sakupljanje i odlaganje, Marjanović kaže da su se tim problemom bavile i neke zapadne države i da deponija ima egzaktnu jedinicu za obračun preuzetog otpada. Na komunalnim preduzećima je ili da se usklade sa tim ili da nastave po starom. 

Eko dep, koji ukupno zapošljava 21 radnika, prošle godine je prvi put, kaže Marjanović, poslovao sa gubitkom, ali je u prvih šest mjeseci zabilježen pozitivan finansijski saldo.

Društvene mreže