Karcinom dojke izlječiv ako se otkrije na vrijeme /VIDEO/

Povodom mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, sinoć je u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održano predavanje pod nazivom “Mislimo na vrijeme na naše zdravlje”.

Statistike pokazuju da su maligna oboljenja dojke u porastu u BiH, ali je u porastu broj izliječenih osoba, zahvaljujući novim lijekovima i procedurama, ali i zbog podizanja svijesti kod stanovništva na neophodnost odlaska na preventivne preglede, kako bi se eventualne loše promjene uočile u početnoj fazi, čime je šansa za izlječenje znatno veća.

Karcinom dojke je najčešći karcinom kod žena i čini 25 procenata od ukupnog broja oboljelih od ove bolesti. Predviđanja govore da će 1 od 8 žena dobiti karcinom dojke tokom svog života, a dostupni podaci kažu da se načešće javlja nakon 50 godine.

Preporuka ljekara je da bi svaka žena već sa navršenih 40 godina trebala da odradi mamografski pregled, a od 50. na svakih dvije godine, kao što je praksa u razvijenim zemljama, kako bi se ova bolest, ukoliko postoji, sasjekla u korijenu i kako bi se produžio život oboljelim osobama.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *