Danas je Aranđelovdan – praznik koji pokazuje kakvi će biti zima i proljeće

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavljaju danas Sabor Svetog arhangela Mihaila – Aranđelovdan.

Praznik, koji je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovom i uvijek se obilježava 21. Novembra po novom kalendaru, spomen je na jednog od anđela koji su se, prema predanju, sa vojskom svih anđela suprotstavili silama zla.

Sveti arhangel Mihailo, simbol borbe protiv zla i sila nebeska koja prihvata duše umrlih mjereći im dobra i zla djela, slika se na ikonama i freskama kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Njegov kult nastao je u 3. vijeku i razvio se najprije u Frigiji. Kao praznik, Aranđelovdan je ustanovljen vijek kasnije, u vrijeme Silvestera Prvog Rimskog i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog.

Postoji pogrešna tradicija da slavari ne spremaju žito za Aranđelovdan, zaboravljajući da se žito prinosi ne svetitelju, već svim upokojenim precima koji su se zavjetovali svetom arhangelu Mihajlu.

Kao krsnu slavu, Aranđelovdan su slavili Car Dušan Silni, Stefan Nemanja i njegovi sinovi.

Po brojnosti svečara praznik Svetog Mihaila je na drugom mjestu slava kod Srba, iza Nikoljdana.

I ove godine, zbog pandemije, slava bi trebalo da se obilježi u krugu porodice, kako bi se ispoštovala tradicija, ali i sačuvalo zdravlje najbližih.

U narodu se vjeruje da vrijeme na Aranđelovdan pokazuje kako će biti tokom cijele zime i proljeća.

Vjeruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka i usmjerava nevjernike na pravi put. U nekim krajevima smatraju ga i zaštitnikom stočara.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *