Brža usluga za pacijente u Srpskoj: Propisano više od 230.000 e recepata

Od 1. aprila, otkako je počela primjena elektronskih recepata u Srpskoj, propisano je ukupno 231.912 e recepata za lijekove koji se nalaze na Listi lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

E recepti mogu se realizovati u svakoj apoteci koja sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS ima potpisan ugovor, a takvih je trenutno više od 100.

– U slučaju da se zbog eventualnih poteškoća u datom trenutku recept ne može da realizuje u jednoj apoteci, na raspolaganju su i druge apoteke koje imaju ugovor sa Fondom – precizirali su iz FZO.

Dodaju da je apotekama na raspolaganju i operativni tim koga čine predstavnici FZO RS i radnici zdravstvenih ustanova koje mogu kontaktirati, kako bi sva eventualna nesnalaženja prevazišli u optimalnom vremenu, poput neadekvatnog popunjavanja elektronskog recepta i slično.

– E recepti znače pouzdaniju i bržu uslugu za pacijenta. Sami farmaceuti su ranije trošili mnogo više vremena na papirologiju i ispravljanje grešaka propisivačke prirode što bi sada sa Integrisanim zdravstvenim informacionim sistemom (IZIS) trebalo da bude svedeno na minimum, jer sistem prepoznaje grešku – istakla je nedavno Zorana Malinić, koja je zaposlena u jednoj od apoteka koja ima ugovor sa FZO RS.

Iz FZO su zamolili osiguranike i cjelukupnu javnost za razumijevanje ukoliko se u praksi dese neka nesnalaženja, jer je riječ o velikoj novini koja zahtijeva prilagođavanje predstavnika zdravstvenih ustanova i apoteka, ali i samih osiguranika.

Elektronski recept se propisuje kako za lijekove koje finansira FZO RS, tako i za lijekove koji su na teret pacijenta, odnosno koji se ne nalaze na Listi lijekova FZO RS koji se izdaju na recept.

– U izuzetnim slučajevima apoteke će i dalje prihvatati papirne recepte, i to kada je riječ o receptima privatnih ambulanti porodične medicine, receptima ustanova koje pružaju usluge iz КSZ-a (ginekologija i pedijatrija), te u slučaju propisivanja lijekova sa opojnim drogama. Takođe, posebno se vodi računa da se ne osporavaju ni papirni recepti koje iz objektivnih razloga nije bilo moguće propisati i realizovati elektronski, npr. u slučaju nestanka struje, prekida internet veze i slično – precizirali su iz Fonda, dodajući da će primjena elektronskih recepata u konačnici pojednostaviti rad zdravstvenog sistema i olakšati pacijentima dostupnost terapija.

E recept pruža i podatke o alergijama na lijekove, brzo obnavljanje terapije, tj. izdavanje kontinuiranih terapija za hronične bolesnike i brojne druge prednosti.

Osim elektronskih recepata, IZIS podrazumijeva primjenu elektronskih kartica umjesto zdravstvene knjižice, elektronskih uputnica i elektronskog kartona. Do sada je više od 60 odsto osiguranika preuzelo svoju elektronsku karticu, tačnije 685.931 osiguranika.

(SrpskaInfo)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *